Ekonomické informace 20. 4. 2005

Zemědělci mohou ode dneška žádat o peníze z Evropských fondů. Jedná se o přímé dotace Evropské unie a o jejich národní dorovnání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kombajn a traktor

Kombajn a traktor | Foto: Jan Rosenauer

Podle Martina Severy, mluvčího ministerstva zemědělství, se současně s dotacemi bude žádat i o vyrovnávací příspěvek pro méně příznivé oblasti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Severa: Vyrovnávací příspěvky pro méně příznivé oblasti

Koruna propadla na nejslabší hodnotu od konce ledna. Dnešní obchodování začne na kurzu 30 korun 34 haléřů za euro. Vůči dolaru koruna oslabila na 23,30.

Zadlužení obcí a měst se loni zvýšilo o další více než 4 miliardy na celkem 75 miliard korun. Závazky má více než polovina všech obcí u nás a v podstatě všechny nad 5000 obyvatel. Naopak kraje loni hospodařily s nepatrným přebytkem a jejich celkové zadlužení zatím činí 1,5 miliardy korun. Vyplývá to ze státního závěrečného účtu, který dnes projedná vláda.

O zahájení časově neomezené stávky bude dnes jednat odborové sdružení železničářů. Tvrdí, že dráhy propouštějí rychleji, než jak stanoví podnikatelský plán. Podle šéfa sdružení Jaromíra Duška by možnou stávku mohlo odvrátit okamžité zastavení propouštění.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dušek: Stávku odvrátí jen zastavení propouštění

Lesy České republiky mohou opět uzavírat smlouvy na pěstební práce a prodej i nákup dříví. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže totiž zrušil své předběžné opatření z letošního ledna, které vydal kvůli obavě z možných nevratných změn na oborovém trhu. Jak ale uvedl mluvčí antimonopolního úřadu Kristián Chalupa, správní řízení s podnikem pro možné porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže trvá.

Německá automobilka VW stojí před debaklem. V Číně letos její prodeje dramaticky klesly, z loňských 29% podílu na trhu se propadla na 11, a to přesto, že wolfsburský koncern byl průkopníkem na automobilovém trhu nejlidnatější země světa.

Jaroslav Skalický, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme