Ekonomické informace 20. 6. 2002

Vláda chce pokračovat v privatizaci Českého Telecomu. Americký dolar pokračuje v cestě dolů - ocitl se na novém sedmnáctiměsíčním minimu k euru. Žebříček nejvýznamnějších firem České republiky vede za loňský rok opět Škoda Auto. Po včerejším chaosu, který v celé Evropě způsobila stávka letových dispečerů, bude dnes pořádně horko ve Španělsku. Tamní odbory totiž vyhlásily generální stávku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Vláda se znovu pokusí prodat Český Telecom. Její rozhodnutí je nečekané, protože po dubnovém výběrovém řízení oba zájemce o státní podíl odmítla. Jeden z nich nevyhověl podmínkách a druhý nabídl příliš nízkou cenu - necelých 60 miliard korun. Kabinet - podle svého mluvčího Jindřicha Marka - vyzval k jednání oba dřívejší zájemce - konsorcia vedená Deutsche Bank a CVC Capital Partners.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Marek o prodeji Telecomu

Americký dolar pokračuje v cestě dolů. Důvodem je přetrvávající slabost amerických akciových trhů a také další výbuchy násilí na Blízkém východě. Dolar klesl na nové 17ti měsíční minimum k euru a oslabil i vůči švýcarskému franku a japonskému jenu. Také koruna si přišla na své. Překonala o notný kus hranici 32 korun. Americký dolar stál včera večer na konci pražského obchodování 31 kournu a 85 haléřů. Z poklesu dolaru a výprodejů na akciových trzích těžily ceny drahých kovů. Zlato stačilo během letošního roku na burzách zdražit o 18 procent. Včera jeho cena přeskočila laťku 320 dolarů za troyskou unci.

Žebříček nejvýznamnějších firem České republiky vede za loňský rok opět Škoda Auto. Měla největší tržby - přes 146 miliard korun. Podle výkonného ředitele sdružení Czech Top 100 Petra Kostky se pořadí na prvních místech v porovnání s minulými lety nijak dramaticky nezměnilo.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Kostka - Czech Top 100

Největší přidanou hodnotu vykazuje Český Telecom - ten se na hrubém domácím produktu České republiky podílí jedním a čtvrt procentem. Na dalších místech jsou ČEZ a Škoda Auto.

Dnes končí odkup akcií PPF investičního holdingu. Povinnost holdingu odkoupit akcie od akcionářů plyne z rozhodnutí březnové mimořádné valné hromady, která rozhodla o zrušení registrace akcií. Vztahuje se pouze na ty akcie, které jejich majitelé vlastnili k datu konání mimořádné valné hromady. Akcie můžete prodat prostřednictvím poboček RM-Systému.

Dnes také končí lhůta, ve které mohli klienti zkrachovalého obchodníka KTP Quantum přihlásit své pohledávky. Komise pro cenné papíry doporučila všem klientům společnosti, aby pohledávku v konkursu uplatnili.

Po včerejším chaosu, který v celé Evropě způsobila stávka letových dispečerů, bude dnes pořádně horko ve Španělsku. Tamní odbory chtějí udělit lekci premiérovi Chozé Mário Aznarovi. Vyhlásily generální stávku, která totálně ochromí zemi. Do protestní akce se zapojí pracovníci v letectví, železniční a silniční dopravě a také zaměstnanci pošt a velkých obchodů. Stávkovat by dnes mělo až 80 procent všech pracujících. Více ví zpravodaj Českého rozhlasu Milan Fridrich.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Fridrich - Španělé ve stávce

V Ekonomickém magazínu Radiožurnálu po čtvrt na deset vám dnes přineseme nejrychlejší informace o aktuální výkonnosti našeho hospodářství.

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme