Ekonomické informace 20. 6. 2007

Také na nápojové plechovky by se v budoucnu mohly platit zálohy. Česká republika je od letošního jara na pomyslné špici v pěstování geneticky modifikovaných plodin. Ministerstvo dopravy chce zpřísnit dohled nad Stanicemi technické kontroly. Londýn je nejvýznamnějším městem ovlivňujícím globální ekonomiku. Americká Asociace hypotečních bankéřů upozorňuje na rostoucí počet případů, kdy lidé nesplácejí hypotéky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České bankovky a mince

České bankovky a mince | Foto: Jan Rosenauer

Na nápojové plechovky by se v budoucnu mohly platit zálohy. Uvažuje o tom ministerstvo životního prostředí. Původně přitom chtěl resort do systému záloh zařadit jen umělohmotné lahve. Návrh novely zákona o obalech, která zálohy na PET lahve i plechovky umožní, má být dokončen do konce letošního roku. Proti záměru se ale postavili výrobci nápojů i obchodníci, kteří tvrdí, že by kvůli rozšíření zálohového systému museli investovat několik miliard korun. To by se promítlo ve vyšších cenách nápojů.

Česká republika je od letošního jara na pomyslné špici v pěstování geneticky modifikovaných plodin. Stát po bramborách a kukuřici povolil pěstování geneticky modifikovaného lnu. Některé vědecké studie údajně prokazují, že takto upravené plodiny jsou odolnější, ale zároveň s sebou nesou i určitá zdravotní rizika pro spotřebitele, například v nárůstu alergií. To potvrdila v pořadu 20 minut Martina Veselovského bioložka Magdalena Klimovičová.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Klimovičová: Geneticky upravené plodiny

Zpřísnit dohled nad Stanicemi technické kontroly chce v příštím roce ministerstvo dopravy. Od ledna do ostrého provozu nasadí centrální informační systém, který by měl práci STK detailně monitorovat, a zamezit tak podvodům při kontrole technického stavu aut. Systém omezuje možnost získat potvrzení o technické prohlídce, aniž by vozidlo bylo skutečně zkontrolováno. Umožní například sledovat čas kontroly od založení protokolu, přes vjezd a výjezd z kontrolní linky STK.

Nejvýznamnějším městem ovlivňujícím globální ekonomiku je Londýn. Za ním následují New York, Tokio, Chicago a Hongkong. Praha skončila v porovnání se světovými městy na 41. místě. Vyplývá to z analýzy společnosti MasterCard. Hlavním centrem obchodu na světě je britská metropole díky pružnému prostředí pro podnikání, silným globálním finančním svazkům a mimořádně vysoké úrovni mezinárodního obchodu. Ze zprávy také vyplývá, že ekonomická propast mezi východní a západní Evropou stále přetrvává.

Americká Asociace hypotečních bankéřů upozorňuje na rostoucí počet případů, kdy lidé nesplácejí hypotéky. To může ohrozit vývoj tamního finančního trhu. Nabízí se otázka, zda něco podobného nehrozí i v Česku. Manažerka Asociace hypotečních makléřů Petra Krištofová ale vysvětluje, že u nás se tzv. hypoteční delikvence pohybuje v rozmezí 1 - 2%, což je mnohonásobně méně než například u spotřebních úvěrů.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Krištofová: Tzv. hypoteční delikvence

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme