Ekonomické informace 20. 7. 2004

Slabý dolar zřejmě nedonutí obchodníky k tomu, aby v nejbližších týdnech zlevnili zboží dovážené z dolarových oblastí. Deštivý začátek léta výrazně snížil tržby provozovatelů restaurací a stánků s občerstvením. Na údržbu silnic a dálnic je letos k dispozici více peněz. Česká konsolidační agentura bude hodnotit dosavadní průběh výběrového řízení na prodej majetkového podílu ve společnosti ABA.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Detail dvacetidolarové bankovky

Detail dvacetidolarové bankovky | Foto: Jan Rosenauer

Slabý dolar zřejmě nedonutí obchodníky k tomu, aby v nejbližších týdnech zlevnili zboží dovážené z dolarových oblastí. Slabší americká měna přitom sráží ceny například u dovážené elektroniky, počítačů či kávy. Obchodní řetězce ale nakupují zboží s předstihem několika měsíců, a tak slibují nové nižší ceny jen v případě, že se současný kurz koruny vůči dolaru udrží delší dobu. Například mluvčí společnosti Tesco Martina Čermáková tvrdí, že krátkodobé výkyvy dolaru mají na maloobchodní ceny jen minimální vliv, a také podle šéfa společnosti Datart Pavla Slámy se současný kurz projeví u elektroniky s dvou až tříměsíčním zpožděním.

Ani pěkné počasí posledních dnů zatím výrazně nezlepšilo špatnou náladu provozovatelů restaurací a stánků s občerstvením. Předchozí deštivé týdny totiž výrazně snížily tržby. Pouhou pětinu ve srovnání se stejným obdobím loňského roku hlásí například provozovatel stánku s občerstvením na vltavském břehu v Praze 2 Vojtěch Hympán.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Hympán: Nízké tržby

Na údržbu silnic a dálnic je letos k dispozici více peněz. Státní fond dopravní infrastruktury vyplatil v prvním pololetí na investice, opravy a údržbu silnic, železnic a vodních cest téměř 16 miliard korun, tedy zhruba o 1,5 miliardy více než loni. Železnice čerpá finanční prostředky plynule, a letos proto dostane z fondu obdobnou částku jako loni, více peněz ale půjde na opravy a výstavbu silnic a dálnic. Díky čemu - to vysvětluje náměstek fondu Jiří Novák.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Novák: Peníze na silnice

Česká konsolidační agentura bude hodnotit dosavadní průběh výběrového řízení na prodej 69procentního majetkového podílu ve společnosti ABA. Poradní komise vlády jako vítěze soutěže doporučila společnost ÚAMK a jako náhradníka určila firmu Charouz Group. Mluvčí Konsolidační agentury Jiří Pekárek nechce výběr poradní komise komentovat a upozorňuje, že agentura o konečném vítězi soutěže rozhodovat nebude.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Pekárek: Prodej ABA

Růst německé ekonomiky postupně zrychluje a ve druhém čtvrtletí pravděpodobně dosáhne tempa 4 desetiny procenta. Vyplývá to z informací finančního ústavu Bundesbank, který v Německu plní roli centrální banky. Oživení německého hospodářského růstu je dobrou zprávou i pro nás, protože Německo je naším hlavním obchodním partnerem a investorem. Analytik České spořitelny Miroslav Plojhar ale upozorňuje, že ani hospodářské problémy největší evropské ekonomiky nemusejí být pro naši zemi v každém případě špatnou zprávou.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Plojhar: Německá ekonomika a ČR

Real Madrid chce na marketingovém poli porazit Manchester United. Tento anglický klub neměl dlouho v tomto směru mezi světovými fotbalovými týmy konkurenci, ale letos by ho mohl předstihnout španělský Bílý balet. Předseda Realu Madrid Florentino Perez prohlásil, že pod jeho vedením se z Realu stane nejcennější obchodní značka ve světě sportu. Podle červnové studie společnosti FutureBrand, zabývající se poradenstvím v oblasti strategií obchodních značek, má jméno Realu Madrid momentálně hodnotu přibližně 278 milionů eur. Španělé se tak výrazně dotáhli na Manchester, jehož značku ocenili odborníci na 288 milionů eur.

Marika Táborská, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme