Ekonomické informace 20. 7. 2006

Pozastavená privatizace AeraVodochody může pokračovat. Česká národní banka zřejmě brzy zvýší úrokové sazby, aby zabránila růstu inflace. Agentura CzechInvest v prvním pololetí zprostředkovala nové investiční projekty v hodnotě přes 70 miliard korun. Konflikt mezi Izraelem a Libanonem by mohl citelně poškodit české exportéry.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Pozastavená privatizace AeraVodochody může pokračovat. Vláda schválila osm subjektů, které budou moci ve firmě provést hloubkovou kontrolu a předložit závazné nabídky. Zároveň zkrátila termín předložení návrhu na schválení vítěze tendru zhruba o 14 dní na 17. října. Co bude hlavním kritériem pro výběr vítěze upřesňuje ministr financí Bohuslav Sobotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

B. Sobotka: Privatizace Aera

Česká národní banka zřejmě brzy zvýší úrokové sazby, aby zabránila růstu inflace. Prohlásila to členka bankovní rady Michaela Erbenová, která se domnívá, že rizika inflace se zvýšila především kvůli růstu spotřebních výdajů a vysokým nákladům na energie. S brzkým zvýšením úrokových sazeb počítá i analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Vejmělek: Úrokové sazby

Největší letošní investicí je jednoznačně projekt jihokorejské automobilky Hyundai, která v Nošovicích plánuje investovat až 30 miliard korun. Není ale rozhodně investicí jedinou. Agentura CzechInvest v prvním pololetí letošního roku zprostředkovala více než 80 nových investičních projektů v hodnotě přesahující 70 miliard korun. Oproti loňsku to představuje nárůst o 45 miliard korun. V nejbližších letech by u nás díky těmto investicím mělo vzniknout více než 17.500 nových pracovních míst, říká mluvčí agentury Alžběta Honsová.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Honsová: Nové investice

Dlouhodobý válečný konflikt mezi Izraelem a Libanonem by mohl citelně poškodit české firmy, které do této oblasti vyvážejí. Jejich hospodaření navíc mohou zatížit vysoké ceny ropy, které kvůli konfliktu kolísají a drží se v blízkosti rekordních úrovní, říká náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa. Už nyní podle něj mají některé firmy problémy s distribucí svého zboží do Izraele.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Tlapa: Export do Izraele

Evropská komise nepotrestá Německo za nadměrný rozpočtový deficit. Rozpočtové disciplinární řízení unie proti Německu je sice v poslední fázi před uvalením pokut, komise ale oznámila, že Berlín už je na cestě ke snížení schodku pod tři procenta hrubého domácího produktu, a tuto hranici by měl zdolat nejpozději do roku 2007. Žádné další kroky proti Německu tedy podle komise nejsou zapotřebí.

Martin Hromádka, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme