Ekonomické informace 20. 9. 2007

Vláda schválila státní rozpočet. Velké energetické koncerny by chtěla Evropská unie rozdělit. Z Prahy zřejmě bude možné létat přímo na Tchaj-wan.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boeing 747 Jumbo Jet

Boeing 747 Jumbo Jet | Foto: The Boeing Company

Vláda schválila rozpočet s deficitem 71 miliard korun. Schodek by se tak měl vejít pod hranici tří procent HDP, která je důležitá pro přijetí eura. Ministr financí Miroslav Kalousek připomíná, že rozpočet počítá i s penězi od Evropské unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Kalousek: Rozpočet

Evropská unie chce rozdělit velké energetické koncerny. V rámci liberalizace trhu by měly oddělit produkci energie od její distribuce. Situaci, kdy velké společnosti v některých zemích energii vyrábějí a zároveň distribuují považuje předseda Evropské komise José Barroso za absurdní.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Barroso: Energetické koncerny

V Česku by se návrh dotknul společnosti RWE Transgas, která má dominantní postavení v dodávkách a rozvodu plynu. Podle plynárenské skupiny jde ale o experiment, který nikdy nebyl odzkoušen a nepodařilo se prokázat, že by zlepšil situaci na trhu s energiemi. Firma návrh považuje za zásah do svých vlastnických práv.

Ceny ropy dosáhly na nový rekord. Reagovaly tím na údaje o dalším poklesu zásob černého zlata na americkém trhu. Americká lehká ropa zdražila až na 82 dolarů a 50 centů za barel.

Praha zřejmě získá přímé letecké spojení na Tchaj-wan. Zástupci Letiště Praha, Českých aerolinií a ministerstva dopravy vyjednávají s leteckou společností China Airlines, která by do Prahy mohla začít létat od začátku platnosti letního letového řádu.

Skoro všechny prodejny ovoce a zeleniny, které v létě kontrolovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce nabízely nekvalitní potraviny. Z 27 kontrolovaných prodejen obstály pouze dvě. Uvedla to Ivana Picková ze Sdružení obrany spotřebitelů, které ke kontrolám dalo podnět. Ve 20 případech inspektoři zjistili nevyhovující vzhled a jakost potravin a zakázaly jejich prodej. Nejčastějším prohřeškem byla hniloba, tvarové deformace a plísně.

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme