Ekonomické informace 21. 10. 2004

Tuzemští zemědělci se stále snaží získat od Evropské unie dotace na vývoz obilí. O peníze z evropských fondů se zajímá Transparency International. Česká koruna včera opět překonala další rekordní hodnoty vůči americkému dolaru. Na český ocelářský trh se chce dostat jedna z nejvýznamnějších ukrajinských společností - Industrial Union of Donbass.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

žně

žně | Foto: Jan Rosenauer

Tuzemští zemědělci se stále snaží získat dotace na vývoz obilí. Čeští diplomaté proto dnes v Bruselu předají komisaři Evropské unie pro zemědělství Franzi Fischlerovi dopis, ve kterém upřesní českou situaci s nadúrodou a se skladovými kapacitami. Letošní úroda totiž dosáhla rekordních téměř 9 miliónů tun. Radiožurnálu to řekl mluvčí ministerstva zemědělství Martin Severa. Nechtěl ale specifikovat, kolik peněz bychom na vývoz obilí mohli z unie získat.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Severa: Vývoz obilí

Další podrobnosti můžete slyšet v Ekonomickém magazínu. Ten začíná ve vysílání Radiožurnálu krátce po čtvrt na deset.

O peníze z evropských fondů se zajímá Transparency International. Tato organizace, která bojuje proti korupci, kritizuje výběrové komise. Ty by totiž podle Michala Štičky měly zdůvodňovat svá rozhodnutí o přidělení dotací.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Štička: Peníze z evropských fondů

Česká koruna včera opět překonala další rekordní hodnoty vůči americkému dolaru. Několikrát totiž prorazila hranici 25 korun za dolar. Podle ekonomů stojí za růstem koruny hlavně propad dolaru k euru. Poslední statistické údaje o americké ekonomice totiž naznačují, že hospodářství Spojených států není právě v dobré pozici. Rekordní kurz ale koruna neudržela, ke konci obchodování se propadla opět těsně nad 25 korun za dolar.

Na český ocelářský trh se chce dostat jedna z nejvýznamnějších ukrajinských společností - Industrial Union of Donbass. Tato průmyslová skupina podnikající zejména v metalurgii čeká na vyhlášení privatizace ostravského podniku Vítkovice Steel. Poprvé představila své záměry veřejnosti, i když velmi opatrně. Vítkovická ocelárna je dobrou firmou, ale je třeba počítat s velkými investicemi, prohlásil viceprezident ukrajinského investora Alexander Pilipenko. Jak dodal, v každém případě budou chtít splnit veškeré podmínky české vlády. Podobně jako v Maďarsku nebo sousedním Polsku.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Pilipenko: Ukrajinští oceláři a Vítkovice

Zájem o Vítkovice Steel zatím potvrdilo kromě Donbassu dalších 5 firem.

Český Telecom odeslal na účet státního Fondu národního majetku dividendy v celkové výši téměř dvou miliard osmi set milionů korun. Firma vyplácela dividendu 17 korun na akcii před zdaněním. Stát ale vlastně získá od Telecomu vyšší sumu, protože část dividend vyplácená minoritním akcionářům je zatížená 15procentní daní. Na daních si tak přijde přibližně na dalších 400 milionů korun. Peníze z dividend poputují do centrálního rozpočtu a odtud především do fondu dopravy a na ekologické projekty.

Ceny ropy jsou opět hodně vysoko - svůj růst včera obnovily po zprávách o dalším poklesu zásob topného oleje ve Spojených státech a poskočily přibližně o půldruhého dolaru za barel. Americká lehká ropa se tak prodává už za 54,90 a ropa Brent za 50 dolarů a dvaačtyřicet centů.

Marika Táborská, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme