Ekonomické informace 21. 10. 2005

Další japonská investice přinese práci na severu Čech, konkrétně v Kadani. Japonský gigant Kyocera Corporation tam otevřel nový závod na výrobu solárních panelů. Počet poplatníků pojistného na sociální zabezpečení roste rychleji než počet důchodců. V německém Frankfurtu nad Mohanem se tento týden koná tradiční knižní veletrh. Evropská komise povolila České republice podpořit uhelný průmysl částkou 74 miliónů eur, tedy více než dvěma miliardami korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

homogenizační skládka uhlí

homogenizační skládka uhlí | Foto: Severočeské doly

Další japonská investice přinese práci na severu Čech, konkrétně v Kadani. Japonský gigant Kyocera Corporation tam otevřel nový závod na výrobu solárních panelů. Společnost investovala do výstavby a technologií téměř 200 miliónů korun a během tří let zaměstná až tři sta lidí. Jedná se o vůbec první výrobu tohoto druhu v České republice a podle mluvčí agentury CzechInvest Jany Víškové je to dobrý příklad, jak je možné skloubit ekologii a ekonomiku.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Japonská investice

Počet poplatníků pojistného na sociální zabezpečení roste rychleji než počet důchodců. Na jednoho starobního důchodce tak aktuálně přispívá 2,45 poplatníka, tedy více než před čtyřmi lety. Podle hlavního ekonoma Raiffeisenbank Pavla Mertlíka je tento demografický vývoj velmi příznivý z pohledu několika dalších let, ale situaci s penzijním systémem to stejně nezachrání. Za 20 až 30 let se dostane systém bez reformy při současné nízké porodnosti stejně do problémů. A podle Mertlíka se náš stát také nechová příliš zodpovědně.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Mertlík: Stát se nechová zodpovědně

V německém Frankfurtu nad Mohanem se tento týden koná tradiční knižní veletrh. Jak podotýká náš stálý zpravodaj v Německu David Šťáhlavský, největší knižní slavnost na světě má kromě uměleckého aspektu také neméně důležitou stránku ekonomickou.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Knižní veletrh ve Frankfurtu

Evropská komise povolila České republice podpořit uhelný průmysl částkou 74 miliónů eur, tedy více než dvěma miliardami korun. Podle komise je podpora slučitelná s řádným fungováním společného trhu, proto nemá proti požadavku české vlády námitky.

Česko přijme euro v roce 2013 s kurzem kolem 25,50 Kč/EUR, vyplývá to z analýzy České spořitelny. Nyní je koruna o více než čtyři koruny slabší. Vláda jako o termínu zavedení společné evropské měny hovoří o roku 2010. Podle spořitelny je ze zemí Visegrádské čtyřky nejblíže zavedení eura Slovensko, které to plánuje v lednu 2009, což se zdá být realistické. Zbylé tři země budou následovat až ve druhé dekádě, odhaduje banka.

David Vandrovec, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme