Ekonomické informace 21. 11. 2005

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže by měl dnes zahájit správní řízení se společností RWE Transgas. Podezřívá ji ze zneužití dominantního postavení na trhu s plynem, a to v uplatňování rozdílných podmínek ve smlouvách na koupi a prodej zemního plynu. Firma je podezřelá, že znevýhodňovala distributory mimo skupinu RWE. Firma ale obvinění úřadu odmítá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

detail korunové mince

detail korunové mince | Foto: Česká národní banka

Už 120 prověřených poradců má ve svém seznamu Národní registr poradců. Ten vytvořila agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest. Odborníci, kteří se do něj dostanou, mají poskytovat malým a středním podnikům poradenské služby. Podle mluvčí CzechInvestu Jany Víškové od začátku května, kdy byl projekt spuštěn, projevilo zájem o zařazení do registru 662 poradců z celé České republiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jana Víšková: Národní registr poradců

Bez reformy povinných výdajů se může stát, že v roce 2011 by takzvané mandatorní výdaje mohly zcela vytěsnit všechny ostatní výdaje ve státním rozpočtu. Vyplývá to z materiálu ministerstva financí, které by jej mělo v příštích týdnech předložit vládě.

V případech souvisejících se spornými arbitrážemi Sandry Svobodové exekutoři nepochybili. Kontroly exekutorské komory, které se zaměřily na tři exekutorské úřady doporučované na webových stránkách "Vnitrostátní a mezinárodní arbitráže ad hoc", nezjistily v těchto úřadech žádné porušení zákona ani dobrých mravů. Radiožurnálu to řekl Pavel Kočiš, mediální zástupce exekutorské komory. Všichni kontrolovaní soudní exekutoři také již podali příslušným soudům podněty k zastavení či odkladu exekucí, které dosud probíhaly na základě rozhodčích nálezů samozvané "arbitryně".

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Kociš: Exekutoři nepochybili

Stále více Čechů nakupuje zboží po internetu. Internetové obchody proto předopkládají, že letos o vánocích utrží o 40 % víc než loni. Ještě před vánoční nákupní horečnou už totiž internetové obchody zaznamenaly výrazný nárůst objednávek. Marketingový ředitel sítě obchodů Ineternet Mall Michal Poběžal vysvětluje, o co je na českém internetu největší zájem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Michal Poběžal: Nakupování přes internet

Velký zájem si obchodníci slibují také o vydání šestého dílu Harryho Pottera.

Kraje zatím hospodaří bez dluhů, ale během několika málo let se situace může obrátit. Největším nebezpečím krajských rozpočtů je paradoxně rostoucí příliv peněz z Evropské unie. Samosprávy se totiž musí podílet na financování téměř každého projektu, na nějž unie přispívá. Pokud EU schválí finanční perspektivu na další léta, ČR získá stovky miliard, a kraje si tak stále častěji budou muset brát bankovní úvěry.

Komunisté na příští schůzi poslanecké sněmovny navrhnou vládě, aby zrušila výběrové řízení na dodavatele mýtného systému. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl předseda KSČM Vojtěch Filip s tím, že ministr dopravy Milan Šimonovský by měl odstoupit z funkce. Filip považuje celý proces tendru na zavedení mýtného za zcela neprůhledný a za katastrofální selhání ministerstva dopravy.

V Česku a Maďarsku nejsou téměř žádní pracující lidé chudí, naopak třeba ve Španělsku je takových zaměstnanců sedm procent a v Lucembursku osm procent. Vyplývá to z údajů statistického úřadu EU Eurostat. Ten za chudé

David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme