Ekonomické informace 21. 11. 2007

Cena ropy stále roste. Státní program na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie pro rok 2008. Britským restauracím a hospodám klesá zisk z prodeje piva.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

rafinerie

rafinerie | Foto: Miroslav Konvalina

Cena ropy se opět o kousek víc přiblížila ke 100 dolarům. Trh se nijak neuklidnil ani po tři dny starém příslibu OPECu, že zvýší těžbu. Na rekordní cenu se ropa vyhoupla dnes ráno v Asii, tam už tedy mají odpoledne, důvodem je další pokles dolaru a také obavy z napjatých zásob ropy na začátku zimní topné sezony na severní polokouli.

Ministři posoudí Státní program na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie pro rok 2008. Má podporovat úspory v průmyslové i komunální sféře. Mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Bartovský vysvětluje, proč je v programu stále méně peněz.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Bartovský: Státní program úspor energie

Premiér Mirek Topolánek prohlásil, že by Česko mohlo mít v roce 2014 vyrovnané státní i veřejné rozpočty. Podmínil to úspěšným dokončením reforem veřejných financí četně důchodového, sociálního a zdravotního systému. I tak si ale analytici nejsou jisti, že se to kvůli opožděnému startu reforem za těch sedm roků podaří. Obává se toho i senior ekonom ING bank Vojtěch Benda.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Benda: Reformy

Podle britských novin The Guardian prudce klesá britským restauracím a hospodám zisk z prodeje piva. Prodávají nejméně piva od 30. let minulého století. Je to prý proto, že Britové stále více konzumují pivo v lahvích a plechovkách doma. Proč taky ne, když pinta piva v hospodě přijde minimálně na 2,5 libry, a v samoobsluze stojí kolem libry.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme