Ekonomické informace 21. 12. 2001

České podniky dostaly zelenou pro dodávky na výstavbu třetího a čtvrtého bloku čínské tepelné elektrárny Šen-tchou. Odboráři Vítkovic vyjednali s vedením firmy růst základních mzdových tarifů v průměru o téměř 10 procent. Na dvojnásobek by se v naší republice mohla rozšířit plocha vinic. Pražské pivovary chystají od února zdražení piva o sedm procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vinohrad

vinohrad | Foto: Ladislav Kylar

Příjmy z privatizace by neměly posílit kurs koruny. Podmínkou je, že vláda schválí opatření, která navrhuje Česká národní banka. Podle člena bankovní rady Jana Fraita jednání s ministry značně pokročila a dá se proto předpokládat, že se na zmíněných krocích obě instituce v lednu shodnou.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Frait: Opatření proti silné koruně

České podniky dostaly zelenou pro dodávky na výstavbu třetího a čtvrtého bloku čínské tepelné elektrárny Šen-tchou. Česká exportní banka podepsala smlouvu o úvěru 213 miliónů dolarů s Bank of China . Úvěr s pětiletou splatností využije Čína k placení dodávek českých vývozců vedených společností Škodaexport. Dodávky českých firem mají začít koncem roku 2002 a skončit dva a půl roku poté. Podle mluvčího Českého exportní banky Ivana Klingera má tato zakázka velký význam nejen pro naše podniky, ale také pro celou Českou republiku

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Klinger: Česká účast na stavbě elektrárny Šen-tchou

Odboráři Vítkovic vyjednali s vedením firmy růst základních mzdových tarifů v průměru o téměř 10 procent. Podrobnosti k právě uzavřené kolektivní smlouvě na roky 2002 a 2003 má mluvčí společnosti Lenka Hatlapatková.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Hatlapatková: Kolektivní smlouva ve Vítkovicích

Pražské pivovary chystají od února zdražení piva o sedm procent. Důvodem jsou podle mluvčí společnosti Simony Krautové stoupající náklady na výrobu, především růst cen vstupních surovin, ale i ostatních materiálů a služeb. Společnost Pražské pivovary je druhým největším producentem piva v ČR s 13procentním podílem na domácím trhu. V pořadí exportérů se řadí na třetí příčku, značka Staropramen se vyváží do více než 30 zemí světa.

Na dvojnásobek by se v naší republice mohla rozšířit plocha vinic. Vinaři si ovšem musí pospíšit, po vstupu republiky do Evropské unie už to nebude možné. Kromě státu proto výsadbu nových vinic podporuje i největší zpracovatel domácích hroznů, společnost Bohemia Sekt, jak potvrzuje její generální ředitel Josef Vozdecký.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Vozdecký: Bohemia Sekt podporuje výsadbu vinic

Nekupujte alkohol na tržnicích a u pochybných stánků, radí generální ředitel Stocku Plzeň Martin Petrášek a tvrdí, že objem falšovaných a tím pádem nezdaněných lihovin řadí náš stát kamsi daleko na východ.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Petrášek: Nezdaněné lihoviny

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme