Ekonomické informace 21. 12. 2007

Cigarety podle dnešního Práva zdraží víc, než se čekalo. Z informací od tabákových firem vyplývá, že za krabičku kuřáci zaplatí v příštím roce asi o osm korun víc. Od 1.ledna 2008 stoupne spotřební daň u cigaret. Dominantní hráč na trhu Philip Morris chce také, po letech poklesu, zvednout své marže. Na to čekali jeho konkurenti, kteří chystají stejný krok.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

cigarety

cigarety

Elektrárenská společnost ČEZ letos vydělá přes 42 miliard korun, v roce 2008 ještě o několik miliard víc. Ti, kdo vlastní její akcie se tak mohou těšit na příští rok. Energetický gigant totiž vyplatí na dividendách podstatně větší částku než v předchozích letech. Akcionářům ČEZu, tedy i drobným investorům, půjde 50 až 60 procent z čistého zisku. Dosud to bylo o 10 % méně, říká analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka:

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Procházka: Výplatas dividend akcionářům ČEZ

ČEZ také potvrdil, že jednal s majiteli Mostecké uhelné společnosti o případném převzetí. K žádnému závěru ale firmy zatím nedošly. ČEZ ale koupí sedmiprocentní balík akcií maďarské ropné a plynárenské firmy MOL.

České pivovary letos zřejmě poprvé vyrobí přes 20 milionů hektolitrů zlatavého moku. Stojí za tím především export. V Česku stoupá spotřeba pomaleji, více pijeme především nealkoholické pivo. Vývoz se na prodeji tuzemského piva podílí více než osmnácti procenty, jeho tempo růstu klesá. Pronikání na zahraniční trhy je v posledních letech složitější a brání mu také posilující koruna.

České obce a podnikatelé mají otevřené dveře ke stopadesáti miliardám korun na životní prostředí. Ministr Martin Bursík podepsal společně s eurokomisařkou Danutou Hübnerovou v Bruselu Operační program. V praxi to ale neznamená, že všechny požadované evropské peníze podnikatelé dostanou. Důvody vysvětluje zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu Vít Pohanka:

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Pohanka: Schválení operačního programu životního prostředí

Vít Pohanka, Tomáš Medek, Pavel Schrötter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme