Ekonomické informace 21. 2. 2001

Úřad na ochranu hospodářské soutěže povolil spojení ČSOB a IPB, jasněji je kolem prodeje První městské banky, Evropská komise plánuje boj proti krádežím přes Internet a telefon, z plzeňské Škody míří tramvaje do USA.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad na ochranu hospodářské soutěže povolil fúzi Československé obchodní banky s Investiční a poštovní bankou. ČSOB převzala IPB poté, co na ni Česká národní banka uvalila loni 16. června nucenou správu. Podle mluvčího úřadu Kristiána Chalupy mělo povolení jednu hlavní podmínku - újma, která narušením soutěže může vzniknout, musí být převážena hospodářskými výhodami, které spojení přinese.

Novým vlastníkem 70procentního podílu v První městské bance by mělo stát konsorcium francouzské banky Dexia a rakouské Kommunalkredit Austria. Toto doporučení dali pražskému zastupitelstvu radní hlavního města. Rozhodnout se má počátkem března.

Evropská unie zaznamenala dvojnásobný nárůst defraudací z kreditních karet při nákupech přes internet a telefon. Jak informuje náš bruselský zpravodaj Milan Fridrich, Evropská komise proto přijala akční plán pro boj s novou formou bankovních loupeží.

Škoda dopravní technika, stoprocentní dceřinná společnost Plzeňské Škody holding, včera odeslala první z pěti níkopodlažních tramvají určených pro americké město Portland ve státě Oregon. Jak doplňuje zpravodajka ČRo Jana Mertová, finanční objem celé zakázky přesahuje 4 miliardy korun. Tramvaje mají jiné parametry nežli ty, které jezdí u nás.

Portugalský Nejvyšší soud nepřipustil ve známkoprávním sporu dovolání amerického pivovaru Anheuser-Busch a Budějovický Budvar tak dosáhl po pěti letech soudních pří dalšího úspěchu. Rozhodnutí soudu je už definitivní.

Masokombinát Martinov dluží svým zaměstnancům za nevyplacené vklady z podnikového spoření 25 miliónů korun. Polovinu pohledávek odkoupila za 80%hodnoty společnost Sena Corporation. Zbývajících část pak zaměstnanci mohou vymáhat v rámci konkursního vyrovnání. Stejným způsobem budou mají být odškodněni i v případě tzv. prémiového důchodového spoření. Podle mluvčí Evy Kijonkové se jednalo o dlouhodobý termínovaný vklad do 15 let, který jako součást podnikového spoření využilo asi 300 lidí.

Akciová společnost Svit Zlín, která se nachází od loňského podzimu v konkursu, nabízí k prodeji první dceřinné společnosti. Konkursní správce Roman Rais se snaží vytvořit takzvané balíčky. Jde o podniky očištěné od závazků ostatních dcer, spolu s přesně vymezeným objemem majetku a zaměstnanců. Původní struktura Svitu byla poměrně nepřehledná s řadou vzájemných ručení a vnitřních úvěrů.

Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme