Ekonomické informace 21. 2. 2007

Ministerstvo zemědělství dnes navrhne vládě, aby odložila novelu zákona usnadňující přístup cizinců k půdě. Agrární komoře se nelíbí, že některé naše obchodní řetězce v poslední době začínají prodávat dovážené maso místo českého. Elektrárna Hodonín bude jako první v Česku spalovat pouze biomasu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Ceny plynu by se od dubna neměly výrazně měnit. Podmínkou ovšem je, že se nezvýší ceny topných olejů, uvedla Anna Veverková z Energetického regulačního úřadu. O konečné podobě ceníků úřad stále jedná s plynárenskými společnostmi.

Ministerstvo zemědělství dnes navrhne vládě, aby odložila novelu zákona usnadňující přístup cizinců k půdě. Ta by mohla začít platit od května. Zájemcům z jiných zemí Evropské unie, kteří by chtěli u nás koupit zemědělskou půdu, by stačilo zaregistrovat se jako zemědělský podnikatel. Zrušena by byla i podmínka tříletého trvalého pobytu v tuzemsku.

Jak Radiožurnálu řekl šéf resortu zemědělství Petr Gandalovič, kabinetu se bude snažit navrhnout, aby se podmínky, které cizincům komplikují získání české půdy, ještě zachovaly.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Gandalovič: Prodej půdy cizincům

Agrární komoře se nelíbí, že některé naše obchodní řetězce v poslední době začínají prodávat dovážené vepřové a hovězí maso místo českého. Včera tento krok oznámil například Interspar. Komora proto chystá velkou informační kampaň na podporu českých zemědělců, její konkrétní podobu představí dnes.

Postup řetězce považuje komora za porušení pravidel volné soutěže. Jednatel Intersparu Martin Hruška ale s nařčením nesouhlasí. Říká, že firma chce v polovině prodejen pokusně zavést zásobování z Rakouska, jde ale jen o tamního zpracovatele masa. Ten bude podle Hrušky zpracovávat z velké části české maso.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Hruška: Prodej masa z Rakouska

Testy prokázaly, že v tatarské omáčce Hellmann´s dodané na Slovensko nebylo sklo, ale vínan vápenatý. Slovenská Státní veterinární a potravinová správa v pátek uvedla, že v omáčce nalezla skleněné úlomky. Výrobce, společnost Unilever, se brání tím, že vínan vápenatý je podle expertní komise OSN pro výživu běžnou a uznanou složkou potravin a je zdravý neškodný. Slovenský úřad ale tvrdí, že tyto krystalky vinného kamene nemají v tatarské omáčce co dělat a že mohly způsobit například poranění úst.

První elektrárnou v Česku, která bude v budoucnu spalovat pouze biomasu, bude elektrárna Hodonín. Už teď se jí tam spaluje 15 procent , zbytek tvoří uhlí. ČEZ ale nyní naráží na problém - nedostatek tohoto ekologického paliva. Podle mluvčího firmy Ladislava Kříže se teď používá dřevní štěpka, které je ale na trhu omezené množství. Bude tak nezbytné přesvědčit zemědělce v okolí, aby pro elektrárnu pěstovali rychle rostoucí rostliny, třeba šťovík nebo laskavec.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Kříž: Pěstování rostlin na biomasu

Hudebních mp3 přehrávačů se u nás loni prodalo podstatně víc než diskmanů. Odhaduje to analytická firma GfK i obchodníci. Češi jich nakoupili několik stovek tisíc, naopak prodej discmanů o polovinu klesl. CD přehrávače přitom před lety z trhu vytlačily zastaralé kazetové walkmany, teď ale stejný osud čeká i je.

Martin Hromádka, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme