Ekonomické informace 21. 3. 2001

Ekonomické informace se věnují zájmu zahraničních investorů, ukončení sociálního smíru v Nové Huti a diskusím uvnitř Evropské unie o pravidlech, která upraví volný pohyb osob po vstupu nových členů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Naše republika zůstává v popředí zájmu zahraničních investorů. Závod na výrobu automobilových posilovačů řízení za miliardu korun postaví v průmyslové zóně u Slaného japonské firmy Mitsubishi Electric Corporation a Koyo Seiko. Práci ve výrobní lince by mělo najít na 260 lidí. Výrobní hala má být otevřena nejpozději do konce příštího roku.

Japonská firma Shimano začala v karvinské průmyslové zóně Nové pole stavět továrnu na výrobu součástek pro jízdní kola. Investovat bude dvě miliardy 200 milionů korun. První zaměstnance přijme už na konci roku. Jak uvedl zástupce CZECHINVESTu Martin Čenčura, Japonci se pro Karvinou rozhodli mimo jiné proto, že radnice pro vstup tohoto investora připravila ideální podmínky.

O karvinskou průmyslovou zónu se zajímá také česká firma Dexon, která vyrábí elektroakustická zařízení, a dosud utajovaný švédský investor. Zatímco Dexon by měl v zóně zaměstnat asi 50 lidí, švédská společnost by měla vytvořit 200 až 250 pracovních míst.

Nátlakovými akcemi včetně stávky chtějí odboráři ostravské Nové Huti prosadit zvýšení průměrné mzdy na 19 700 korun, zatímco vedení firmy je ochotno přistoupit na částku o 3 stokoruny nižší. Důvody ukončení sociálního smíru vysvětluje člen odborového vedení František Saidl. Odboráří chtějí podle jeho slov za této situace ukázat zaměstnavateli, že bez iniciativního chování zaměstnanců nemůže Nová Huť počítat s tím, že se jí podaří dosáhnout významnějších výsledků.

Podle mluvčí Sylvy Mazurkové si vedení Nové Huti vzhledem k úvěrové zatíženosti téměř 11 miliard korun větší zvýšení mezd nemůže dovolit, a proto trvá na svém návrhu.

Do poloviny dubna by měla Evropská komise schválit pravidla o volném pohybu osob - citlivý bod jednání s kandidátskými zeměmi. Jak uvádí zpravodaj Českého rozhlasu 1 v Bruselu Milan Fridrich, příslušný dokumnet připravuje komisař pro rozšíření Günter Verheugen. Německo s Rakouskem žádají, aby volný pohyb pracovníků byl pro budoucí členy nabu na sedm let počínaje datem vstupu. Tento tvrdý požadavek ale asi neprojde, protože na stole je kompromisní varianta - podmínečné embargo na pracovní sílu z Východu.

Americký Úřad federálních rezerv snížil podle očekávání úrokové sazby o půl procentního bodu. Snaží se tak zabránit americké ekonomice v přílišném ochabnutí. Klíčová mezibankovní sazba na takzvané federální fondy je tak nyní pět procent, diskontní sazba 4,5 procenta. Úřad už sazby zmírnil na konci ledna a nyní vyhlásil, že je připraven v případě potřeby k dalšímu zásahu.

Jaroslav Skalický, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme