Ekonomické informace 21. 3. 2005

Ministři financí Evropské unie se dohodli na principech reformy Paktu stability a růstu. České aerolinie koupily po třinácti letech nový typ letadla. Dlouhá zima přidělala starosti zemědělcům. Do reklamy na internetu investují firmy stále více peněz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Na dnešek v noci se ministři financí Evropské unie dohodli na principech reformy Paktu stability a růstu, tedy na změnách pravidel rozpočtového hospodaření, která chrání společnou měnu. Cílem reformy je zachovat základní kritéria jako rozpočtový deficit do tří procent hrubého domácího produktu a veřejný dluh pod stropem 60 procent HDP, ale současně "zpružnit" vynucování pravidel hry v situaci, kdy se největší evropské ekonomiky, německá, francouzská a italská potýkají s problémy. Technické detaily mají ještě doladit šéfové států a vlád na úterním summitu Evropské unie.

České aerolinie koupily po třinácti letech nový typ letadla. Nově zařadily do své flotily letadlo Airbus A320 nové generace, které budou využívat pro pravidelné lety na středních tratích. Během dubna by měly park rozšířit ještě o jeden letoun tohoto typu. Podle mluvčí Jitky Novotné pořídily ČSA letadlo na leasing.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Novotná: Airbus pro ČSA

Skupina jedenácti bývalých členů správní rady americké telekomunikační společnosti WorldCom souhlasí s tím, že zaplatí z vlastních prostředků odškodné dvacet a čtvrt milionu dolarů, aby urovnala žalobu investorů, kteří je viní z podílu na krachu firmy. Dalších 35 milionů dolarů dostanou investoři od pojišťoven členů rady. Urovnání bude stát bývalé členy rady více peněz, než si vydělali v průběhu svých funkčních období. Vedoucí pracovníci amerických akciových společností přitom musí za urovnání žalob málokdy platit ze svých kapes, protože pojištění, které za ně hradí firma, obvykle kryje veškeré finanční závazky plynoucí z jejich práce a případných chyb.

Přišlo jaro a zemědělce čeká spousta práce. Kvůli dlouhé zimě museli odložit jarní práce do doby, až jim počasí dovolí vyjet do polí. To bude mít podle předsedy Zemědělského svazu České republiky Miroslava Jirovského vliv i na výnosy plodin. Delší zima se také dotkne zaměstnanců v zemědělství, hlavně jejich pracovní doby.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Jirovský: Zemědělci a dlouhá zima

Zemědělci by letos měli získat na dotacích více peněz než loni. Poprvé ale nedostanou jarní zálohy, na které byli v minulosti zvyklí. Podle pravidel Evropské unie se totiž podpory vyplácí až koncem roku. Letos by tímto způsobem mělo přijít do resortu zemědělství téměř 30 miliard korun.

Do reklamy na internetu investují firmy stále více peněz. Letos by za internetovou reklamu měli utratit okolo 410 milionů korun, to je o 32 procent více než loni. Nejvíce peněz tak získaly vyhledávací a zpravodajské servery. Za reklamu na internetu nejvíce utratí telekomunikační společnosti, finanční instituce a prodejci automoto potřeb. Ale stále více se objevují i inzerenti, kteří propagují na internetu potraviny a zboží denní potřeby. Tento trend by podle Štěpána Woldeho ze společnosti ARBO média měl pokračovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Š. Wolde: Reklama na internetu

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme