Ekonomické informace 21. 4. 2006

Česká národní banka varuje občany před dalšími odkupy akcií z kuponové privatizace, které chystají podvodníci. Cena severomořské ropy Brent vytvořila nové historické maximum - 74 dolary za barel. Česká obchodní inspekce zjistila, že až čtvrtina prodávaných hraček nesplňuje podmínky pro jejich uvedení na trh. Vedení Českých drah dnes podá trestní oznámení kvůli pořízení rychlovlaků Pendolino.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Padesátikoruny

Padesátikoruny | Foto: F. Tichý

Česká národní banka varuje občany před dalšími odkupy akcií z kuponové privatizace, které podvodníci chystají na dnešní odpolední a večerní hodiny do měst Nový Jičín, Valašské Meziříčí a Vsetín. Nabízené ceny jsou u některých titulů nevýhodné a neodrážejí jejich skutečnou tržní hodnotu. Například za akcie firmy Pražské služby nabízí 250 korun, zatímco v RM-Systému se obchodují za více než 800 korun. Nebo za akcie společnosti Lázně Mariánské Lázně dávají 550 korun, jejich tržní cena ale je 1500 korun.

Pokud občané dostanou v letáku nabídku na výkup cenných papírů, měli by se vždy informovat na aktuální cenu. Hodnotu podílových fondů lze zjistit u investičních společností, které často patří bankám. Mohou se také zeptat v centrální bance na telefonu 800 160 170.

Cena severomořské ropy Brent vytvořila nové historické maximum - 74 dolary za barel. Ceny táhne vzhůru dlouhodobě velmi silná poptávka po ropě na celém světě a obavy z napětí kolem íránského jaderného programu, říká analytik společnosti Colosseum Štěpán Pírko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Š. Pírko: Cena ropy

Vysoké ceny ropy se projevují i u našich čerpacích stanic. Cena Naturalu 95 zřejmě záhy překročí hranici 30,50 Kč za litr.

Česká obchodní inspekce kontrolovala prodejce hraček. Tentokrát se zaměřila na hračky, které jsou deklarovány jako hudební nástroje. A výsledek - 71 výrobků zakázala prodávat. Takové množství je podle mluvčí inspekce Miloslavy Fléglové velmi znepokojivé.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Fléglová: Kontrola hraček

Vedení Českých drah dnes podá trestní oznámení kvůli pořízení rychlovlaků Pendolino a jejich náhradních dílů. České dráhy chtějí, aby policie prověřila trestně právní odpovědnost osob, které smlouvy o jejich nákupu uzavíraly. Analýzy několika nezávislých odborníků totiž dospěly k závěru, že mohl být spáchán trestný čin, upozorňuje mluvčí Českých drah Aleš Ondrůj.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Ondrůj: Oznámení kvůli rychlovlakům

Nejvíce peněz loni odvedly státu na daních společnosti Komerční banka, ČEZ a Česká spořitelna. Dvacet největších plátců, kteří do státní pokladny přispěli dohromady částkou kolem 40 miliard korun, ocenilo ministerstvo financí. Neuvedlo však výši odvedených daní jednotlivých firem. Stát loni na daních z příjmu právnických osob vybral 145 miliard korun.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme