Ekonomické informace 21. 5. 2001

Stát se připravuje na aukci licencí sítě mobilních telefonů třetí generace UMTS. Ministerstvo dopravy a spojů do konce července vybere poradce pro výstavbu dálnice D47 z Lipníka nad Bečvou do Ostravy. Komisi pro cenné papíry by podle novely zákona mohli financovat účastníci trhu cenných papírů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prodej licencí na mobilní telefony třetí generace se neobejde bez poradenské firmy. S požavkem na její výběr se dnes na vládu obrátí Ministerstvo dopravy. Původní vládní usnesení s poradcem nepočítalo. Podle předsedy Českého telekomunikačního úřadu Davida Stádníka jde o ojedinělou transakci s odhadovaným výnosem kolem 20 miliard korun a navíc se předpokládá, že některé licence budou draženy. Bez asistence odborné firmy by mohly vzniknout určité problémy, například s formulováním podmínek aukce.

Zcela jistě se ale počítá s poradenskou agenturou pro výstavbu dálnice D47 z Lipníka nad Bečvou do Ostravy. Ministerstvo dopravy a spojů by ji mělo vybrat nejpozději do konce července. Vybraná firma by měla navrhnout podobu smlouvy mezi vládou a společností Housing&Construction, která má tento dálniční úsek financovat. O zadání projektu soukromého financování dálniční stavby izraelskému investorovi rozhodla koncem března vláda. Společnost by měla dálnici na vlastní náklady vybudovat za pět let a dalších 25 až 30 let ji používat. Po uplynutí této doby ji předá do vlastnictví státu. Podle mluvčí Ludmily Roubcové má ministerstvo pro výběru už stanoven přesný postup.

Představitelé Komise pro cenné papíry dnes budou jednat s účastníky trhu o novele zákona o Komisi. Tématem jednání bude mimo jiné i financování komise, na němž by se podle mluvčí komise Radky Procházkové měli podílet i účastníci a organizátoři kapitálového trhu.

Největší světová firma obchodující s diamanty má nového majitele. Akcionáři podniku De Beers, který řídí dvě třetiny světového obchodu s těmito drahými kameny souhlasili s návrhem na převzetí společností Anglo-american. Další informace připojuje Milan Fridrich.

Francie se chce dostat mezi první tři investory v České republice. Přibližně čtyřprocentní podíl na celkovém objemu ji zatím řadí asi na sedmé místo v pořadí.

Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme