Ekonomické informace 21. 5. 2004

Ministerstvo financí dokončuje změny v zákoně, které mají přinést úlevu na daních rodinám a podnikatelům. Slovenští autodopravci se bouří proti rekordním cenám benzínu a nafty. Letecké společnosti Air Canada hrozí krach. České softwarové firmy se představily v americkém Silicon Valley

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Ministerstvo financí dokončuje změny v zákoně, které mají přinést rodinám úlevu na daních. A to díky společnému zdanění manželů anebo slevě na dani za každé dítě. Polepšit by si měli i podnikatelé. Podle ministra financí Bohuslava Sobotky se mají zkrátit doby odpisování například u počítačů nebo kancelářské techniky.

Přehrát

00:00 / 00:00

B. Sobotka: Změny odpisů

Autodopravci přestávají být schopní konkurence, a to kvůli rekordním cenám benzínu a nafty. Polsko a Maďarsko snížilo spotřební daně z pohonných hmot. Česko zatím takové opatření nechystá. Tlačit na svou vládu začali ale slovenští autodopravci a velké podniky - kabinet ale snížení daně odmítl. Sdružení silničních dopravců Česmad Slovakia dokonce své členy vyzvalo, aby dnes netankovali pohonné hmoty na území Slovenska, ale v Česku, Polsku nebo Rakousku, kde jsou ceny přijatelnější. Slovenský premiér Mikuláš Dzurinda prohlásil, že kvůli krátkodobému výkyvu nebude vláda měnit daně a kvůli protestům také ne.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Dzurinda: Protesty slovenských autodopravců

Pražská burza by se mohla dočkat první primární emise akcií. Díky primárním emisím v zahraničí získávají firmy kapitál na svůj rozvoj, místo toho, aby si půjčovaly od bank. Akcie hce upsat farmaceutická společnost Zentiva, která předpokládá, že tak získá asi 2 miliardy 700 milionů korun. Komise pro cenné papíry ale zatím žádost firmy neobdržela, říká její mluvčí Monika Paclíková.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Paclíková: Primární emise akcií Zentivy

Letecké společnosti Air Canada hrozí krach, boj o její záchranu se komplikuje. Nejvetší z odborových svazů odmítl drastické snižování platů a firma tak asi přijde o slíbenou pomoc od Deutsche Bank, doplňuje z Toronta náš spolupracovník Roman Chlupatý.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Chlupatý: Air Canada hrozí krach

České softwarové firmy se představily v americkém Silicon Valley. Mají šanci získat zámořské zakázky díky snaze Američanů vyvážet pracovní příležitosti do zahraničí kvůli nižším nákladům. Ani případný neúspěch prezentace nebude pro jednoho z účastníků Petra Niedobu ze společnosti CN Resources.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Niedoba: Prezentace českých firem v USA

Aleš Heřmánek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme