Ekonomické informace 21. 6. 2002

Hrubý domácí produkt v prvním čtvrtletí opět vzrostl. Banky využívají zvýšeného zájmu lidí o dovolené na poslední chvíli, a tak nabízejí zvýhodněné podmínky pro nákup rekreace na úvěr. Španělská firma Grupo Antolin Bohemia se v turnovské průmyslové zóně chystá postavit závod na výrobu interiérových doplňků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Naše ekonomika jde stále nahoru. Hrubý domácí produkt totiž v prvním čtvrtletí opět vzrostl. V porovnání se stejným obdobím minulého roku se zvýšil o 2,5 procenta. Podle ekonoma ČSOB Josefa Kovalovského roste česká ekonomika rychleji než v zemích západní Evropy. K dosažení úrovně Evropské unie bude ale potřeba prý ještě několik desetiletí.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Kovalovský - HDP

Americký dolar stále slábne, a koruna tak posunula maximum vůči americké měně o dalších dvacet haléřů. Včerejší závěr obchodování ji zastihl na úrovni 31 korun a 58 haléřů za dolar.

Banky využívají zvýšeného zájmu lidí o dovolené na poslední chvíli, a tak nabízejí zvýhodněné podmínky pro nákup rekreace na úvěr. ČSOB například snížila obvyklou úrokovou sazbu o dvě a čtvrt procenta, E-banka přišla s Balíčkem na cesty, který mimo úvěrové linky na financování dovolené obsahuje i platební kartu a její zamykání zdarma. Stále častěji spolupracují s bankami přímo cestovní kanceláře. U těch největších můžeme zaplatit pouze 10% z ceny dovolené a zbytek je profinancován ze spotřebitelského úvěru, který poskytne banka. Cestovky také stále častěji přistupují na takzvané úvěrové karty, jak potvrzuje ředitel společnosti GE Capital Multiservis Jiří Pathy.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Pathy - úvěry na dovolenou

Podrobněji se bude dovoleným na úvěr věnovat dnešní Ekonomický magazín. Na Radiožurnálu začíná po čtvrt na deset.

V nejbližších dnech bude v nové turnovské průmyslové zóně zahájena výstavba závodu na výrobu interiérových doplňků španělské společnosti Grupo Antolin Bohemia. Firma má už jeden závod v Chrastavě u Liberce a o další investici na našem území rozhodl zvýšený zájem zejména Fordu a Škodovky o plastové součástí interiérů. Jak zjistila Ivana Bernáthová, investice do této nové výrobní kapacity přesáhnou jednu miliardu korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Bernáthová - španělský investor v Turnově

Zatím 850 z přibližně 900 směnek se zárukou České konsolidační agentury vydala svým věřitelům společnost Vítkovice. Nevyzvednuté směnky půjdou do soudní úschovy. Převážně jde o ty v hodnotě jednoho až pěti tisíc korun, které se některým firmám, třeba z Prahy, nevyplatí vyzvednout. Směnky vydávaly Vítkovicec od 6. června.

Ve španělské Seville dnes začíná summit Evropské unie. Ten se bude kromě problému ilegálního přistěhovalectví věnovat také důležitým ekonomickým otázkám. Především zaměstnanosti a stabilitě eurozóny. Jak informuje náš zpravodaj Milan Fridrich, největší pozornost v Seville vyvolává prohlášení francouzské vlády o tom, že není v zájmu Paříže mít od roku 2004 vyrovnaný rozpočet.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Fridrich - summit EU

Marika Táborská, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme