Ekonomické informace 21. 7. 2003

Ministerstvo dopravy chce od příštího roku zdražit dálniční známky. Pokud dnes návrh schválí vláda, bude stát nálepka pro vozidla do 3,5 tuny o stokorunu víc - tedy 900 korun. Pro nákladní auta do 12 tun by měla známka stát sedm tisíc korun, tedy o tisíc korun více než letos.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze, dolary

peníze, dolary | Foto: www.archiweb.cz

Nynější příjem z dálničních nálepek by se tak podle ředitele Státního fondu dopravní infrastruktury Pavla Švagra zvýšil o 200 milionů na dvě miliardy korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Švagr o zdražení dálničních zámek

Navrhovaná reforma veřejných financí se příliš nezamluvá malým podnikatelům a živnostníkům. Jak uvádí Předseda Sdružení podnikatelů Bedřich Danda, smířili se ale už s tím, že se jim zvýší odvody na zdravotní a sociální pojištění.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bedřich Danda o zvýšení zdravotního a sociálního pojištění

Energetická společnost ČEZ urychlí platby státu za rozvodné společnosti, které od něj v dubnu převzala. K 15. říjnu tak zaplatí Fondu národního majetku směnku v hodnotě 3 miliardy 735 milionů korun, která byla původně splatná až v roce 2006. Jak fond s předčasně splacenými pěnězi naloží, o tom informuje jeho mluvčí Petra Krainová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petra Krainová o uplatnění peněz

Srbská vláda vypsala výběrové řízení na rekonstrukci dálniční sítě a mostů. Jedná se hlavně o dálniční úseky mezi Bělehradem a Batajnicou a dále dálnice směřující k chorvatským, rumunským a bosenským hranicím. Hodnota tendru je 96 milionů eur, které Srbsku půjčí Evropská investiční banka. Podle mluvčí agentury Czechtrade Jane Hergeta se tak otevírá i příležitost pro české firmy.

Zájemci o hypotéky si v červnu mnuli ruce. Půměrná úroková sazba vyčíslená Fincentrum Hypoindexem totiž opět klesla, a to na nové historické minimum 5 celých a 4 setiny procenta.

Letos asi zkonzumujeme méně vajec než loni. Ministerstvo zemědělství spočítalo, že by to mělo být 283 vajec na obyvatele proti loňským 297 kusům. Produkce vajec by letos měla klesnout o téměř pět procent asi na tři miliardy kusů. Spotřeba se tak dostává na úroveň běžnou ve vyspělých zemích, která je nižší než u nás.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme