Ekonomické informace 21. 7. 2004

Ropa na světových trzích v posledních dnech opět zdražovala a v současné době se stále drží nad čtyřicetidolarovou hranicí za barel. Špidlův kabinet se po týdnu vrátí k návrhu rozpočtu na příští rok. Krajský soud v Brně poslal do společnosti Rostroj Rousínov, která už čtyři měsíce nevyplácí svých zaměstnancům mzdy, předběžného správce. O cvičné verze letadel L-159 projevili zájem Američané a Poláci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ceník čerpací stanice

ceník čerpací stanice | Foto: Jan Rosenauer

Ropa na světových trzích v posledních dnech opět zdražovala a v současné době se stále drží nad 40dolarovou hranicí za barel. Investoři čekají, jak se budou vyvíjet americké zásoby. Spojené státy mají s benzínem problémy, protože motoristická sezóna je v plném proudu a americká produkce pohonných hmot nestačí. Proto musí nakupovat benzín v Evropě, což jeho cenu dále zvyšuje. I proto se u nás pokles cen pohonných hmot zastavil a momentálně jejich cena stagnuje jen díky příznivému kurzu koruny k dolaru, vysvětluje Jiří Šťastný ze společnosti Colosseum.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Šťastný: Ceny pohonných hmot

Čerpání peněz ze státního rozpočtu se bude řídit novými pravidly - dnes o nich budou jednat senátoři. Novela zákona o rozpočtových pravidlech je součástí reformy veřejných financí a jejím cílem je ozdravení výdajové strany státního rozpočtu. Novela například umožňuje ministerstvům a dalším státním úřadům převádět rozpočtové prostředky z roku na rok, což by mělo zabránit bezhlavému utrácení peněz na konci každého roku. Největší novinkou je ale podle Radka Němečka z tiskového oddělení ministerstva financí zavedení tzv. závazných výdajových rámců.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Němeček: Rozpočtová pravidla

Už těmito novými pravidly by se měly řídit příjmy a výdaje státní pokladny v příštím roce. O nich dnes znovu bude jednat končící vláda premiéra Špidly. Před týdnem dodatečné požadavky ministrů překročily o 40 miliard plánované výdaje, a proto kabinet jednání o rozpočtu přerušil.

Nepůjde ale jen o rozpočet na příští rok, ministerstvo zemědělství navrhne vládě, aby schválila dotace na zpracování 200 tisíc tun řepky. Olej z této rostliny se přimíchává do nafty. Podle Hugo Roldana z tiskového odboru ministerstva má státní podpora výroby bionafty hned dvojí efekt - pomůže zemědělcům a přispěje i k ochraně ovzduší.

Přehrát

00:00 / 00:00

H. Roldan: Podpora bionafty

Krajský soud v Brně poslal do společnosti Rostroj Rousínov, která už čtyři měsíce nevyplácí svých zaměstnancům mzdy, předběžného správce. Strojírenská firma Rostroj v Rousínově na Vyškovsku je významným regionálním zaměstnavatelem, který dává práci téměř stovce lidí. Co má předběžný správce ve společnosti zjistit, vysvětluje soudce Krajského soudu v Brně Jan Kozák.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Kozák: Předběžný správce v Rostroji

O cvičné, dvojmístné verze letadel L-159 projevili zájem Američané a Poláci. Konkrétní jednání ale zatím nezačala. Prohlásili to zástupci Aera Vodochody a ministerstva průmyslu na aerosalonu, který v těchto dnech probíhá v jihoanglickém Farnborough. Vybavení L-159 se totiž podobá nadzvukovým letadlům. Přitom pořizovací cena i náklady na provoz jsou výrazně nižší. Výcvik armádních pilotů by byl proto levnější. Navíc Polsko, které vloni koupilo americké stroje F-16, zatím žádné výcvikové letadlo nemá.

Maloobchodní gigant Wal-Mart a ropné koncerny BP, Exxon Mobil a Royal Dutch/Shell kralují letošnímu seznamu časopisu Fortune. Ten vydal žebříček pěti desítek největších společností světa podle tržeb za loňský rok. Výsledky magazínu Fortune jsou ale odlišné od jarního přehledu konkurenčního časopisu Forbes. Právě v jeho seznamu našly místo ve druhé tisícovce i české podniky ČEZ a Český Telecom, u konkurence na ně nezbylo.

Marika Táborská, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme