Ekonomické informace 21. 7. 2005

Stát by měl v příštím roce hospodařit se schodkem 76,4 miliardy korun. To je o sedm miliard méně než letos. Na deficitu státního rozpočtu se shodla vláda. Kabinet rovněž schválil orientační limity příjmů a výdajů rozpočtu i jednotlivých kapitol.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP

Španělská Telefónica může minoritním akcionářům Telecomu nabídnout 456 korun za akcii na základě povinné nabídky převzetí. Tuto nabídku musela učinit podle zákona do 60 dnů poté, co nabyla 51procentního podílu v Českém Telecomu. Návrh Telefónici svhálila Komise pro cenné papíry, proč, na to odpoví mluvčí komise Ivana Sedláčková.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Sedláčková: Telefónica

Stát zahájil prodej Aera. Vláda totiž schválila návrh ministerstev financí a průmyslu na zahájení prodeje vodochodského výrobce letadel. Do materiálu však resorty musí ještě dopracovat podmínky zajištění zájmu státu ve zbrojním programu. O novém majiteli podniku by mělo rozhodnout dvoukolové veřejné výběrové řízení. Nový vlastník by měl být znám na jaře příštího roku.

Dnes bude zahájena stavba posledního úseku karlovarské rychlostní silnice R6 od Pavlova až po pražský okruh. Podle Karla Vyšehradského, náměstka středočeského hejtmana přinese stavba hlavně výrazné zklidnění života v obcích, kterými teď prochází zančně přetížená komunikace 1. třídy.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Vyšehradský: Rychlostní silnice

Zahájení stavby je tak výsledkem společného letitého usílí Středočeského, Karlovarského a Ústeckého kraje.

V Česku přibývá stále více luxusnícho hotelů. Jen loni vyrostlo 46 nových čtyř a pěti hvězdičkových ubytovacích zařízení, z toho nejluxusnějších, tedy pětihvězdičkových bylo 8. Podle agentury CzechTurism je z hlediska rozvoje cestování zahraničních turistů do česka je rozvoj takových hotelů absolutní nezbytností a jak dodává tisková tajemnice agentury Karin Šeligová, největší podíl na nových luxusních hotelích má Praha.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Šeligová: Luxusní hotely

Od 5. srpna budou zřejmě muset mít kamiony nově uváděné do provozu digitální tachografy. Ty dohlédnou na dodržování bezpečnostních přestávek řidičů a povolené rychlosti. Do budoucna by všechna nová nákladní vozidla v EU měla být vybavena digitálními tachografy, které nahradí dosavadní analogové přístroje, tzv. kotoučky. Evropská komise zatím neurčila definitivní termín povinného zavádění digitálních tachografů pro nové kamiony. Stávající nákladní vozidla budou moci bez výměny dál používat analogový tachograf.

Ruský soud uvolnil výkon vlastnických práv, která má zkrachovalá ropná společnost Jukos v jiné těžební firmě Sibněfť. Agentuře Reuters to řekl informovaný zdroj. Jukos má v Sibněfti téměř 15 procenta akcií ještě od doby, kdy se obě firmy chtěly sloučit. Sibněfť je pátou největší ropnou společností v Rusku a jejím majitelem je ruský miliardář Roman Abramovič. Ten vlastní i fotbalový klub Chelsea.

Milan Kopp, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme