Ekonomické informace 21. 8. 2002

Ministerstvo financí chce posílit letošní rozpočet o tři miliardy korun mimořádných příjmů. O návrhu dnes bude jednat vláda. Stát totiž letos získal 3 miliardy ve formě prémií za státní dluhopisy a ty hodlá ministerstvo věnovat na náhradu škod způsobených záplavami. Kromě vlády musí s návrhem souhlasit i Poslanecká sněmovna. Té chce vláda také navrhnout, aby kvůli záplavám o měsíc posunula projednávání rozpočtu na rok 2003.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Celkem 4 miliardy korun by měl stát zatím rozdělit na různé programy pro lidi, kterým povodně poškodily nebo zcela zničily domy a byty. O definitivní podobě návrhů ministerstva pro místní rozvoj dnes bude vláda také rozhodovat. Ministerstvo počítá s nevratným stopadesátitisícovým příspěvkem pro všechny, kteří kvůli velké vodě přišli o bydlení. Majitelé zcela zdemolovaných domů a bytů by měli získat až osmisetpadesátitisícovou nízkoúročenou půjčku. Podle mluvčího ministerstva Petra Dimuna stát přispěje i na opravy jen částečně poškozených bytů a domů.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Dimun: Příspěvky na opravy domů

Mobilním operátorům způsobily záplavy škody v řádu desítek miliónů korun. Poškozeny byly nejen vysílací stanice, ale i prodejny. Podle mluvčího Českého Mobilu, který provozuje síť Oskar, Igora Přerovského měla společnost vyšší náklady především proto, že zajišťovala náhradní zdroj energie pro odpojené vysílače.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Přerovský: Škody vzniklé Oskaru

Eurotel odhadl škody a zvýšené náklady v době povodní na 50 miliónů korun. Zhruba na stejnou částku ale firma získá ze zvýšeného provozu. V době povodní totiž byla síť Eurotel využívána o 25 až 30 procent intenzívněji než v běžných pracovních dnech. Není tedy podle mluvčího Jana Kučmáše na tom až tak špatně, protože....

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Kučmáš: Eurotel

Podle odhadů Radimobilu provozující síť T-mobile dosáhly škody společnosti mnoha milionů. Přesnější čísla zatím firma nemá.

Pražská energetika zatím připojila asi deset procent z více než 60 tisíc odběrných míst, které byly odpojeny kvůli záplavám. Opravy se ale zpomalují, protože řada trafostanic je stále ještě zatopena podzemní vodou. Základní obnova dodávek by měla podle optimistických předpokladů skončit do 30. září. Ředitel divize sítí Pražské energetiky Vladimír Špalek ale odhaduje, že obnovit kvalitu a spolehlivost sítě v plném rozsahu, bude trvat o hodně déle.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Špalek: Pražská energetika

Přibližně dvojnásobnou částku než před pěti lety zaplatí pojišťovny svým klientům jako náhradu škod za majetek zničený povodněmi. Předběžné odhady Asociace pojišťoven hovoří o více než 18 miliardách korun. Jaké náhrady mohou klienti očekávat a co všechno vyplývá z pojistných smluv se dozvíte z Ekonomického magazínu. Radiožurnál ho vysílá ve čtvrt na deset dopoledne.

Aleš Heřmánek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme