Ekonomické informace 21. 8. 2003

Boj proti nelegální výrobě alkoholu může vést k jeho zdražení. Kooperativa koupí neživotní pojistky od Pojišťovny České spořitelny. Zakázek na odstraňování povodňových škod je stále méně - investice do stavebnictví se tak ve 2. čtvrtletí zvýšily meziročně jen o 0,6 procenta. Konsolidační agentura prodává pohledávky stavební společnosti PSJ Holding v hodnotě půl miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Boj proti nelegální výrobě alkoholu může vést k jeho zdražení. Označování lahví lihovin kolkem chce od příštího roku zavést ministerstvo financí. Generální ředitel Stocku Plzeň Martin Petrášek má ale zato, že toto opatření nebude mít žádný efekt, protože napodobit kolek je pro organizované nelegální výrobce velmi jednoduché. Navíc se zvednou ceny alkoholu, a to kvůli vyšším výrobním nákladům - například nákupu strojů na kolkování.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Petrášek: Kolkování lihovin

Zkušební provoz v novém závodě v Turnově zahájila společnost Grupo Antolin Bohemia. Podnik zatím zaměstnává 25 lidí a přijímá další. Podle generálního ředitele společnosti Pavla Valčíka by na začátku příštího roku měl spustit sériovou výrobu součástí pro firmy Škoda Auto a Ford.

Kooperativa koupí neživotní pojistky od Pojišťovny České spořitelny. Vyhrála výběrové řízení, kterého se zúčastnili 4 zájemci. Jak řekla mluvčí České spořitelny Klára Gajdušková, akcionáři společnosti se rozhodli, že se firma úzce zaměří na životní pojištění.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Gajdůšková: Česká spořitelna a pojistky

Zakázek na odstraňování povodňových škod je stále méně. Investice do stavebnictví, které začátkem letošního roku kvůli následkům velké vody nezvykle vzrostly, se tak ve 2. čtvrtletí zvýšily meziročně jen o 6 desetin procenta. Jak řekl analytik Volks Bank CZ Vladimír Pikora, nejvíce narostly investice na výstavbu bytů, a to kvůli vysokým nájmům a díky velmi nízkým úrokovým sazbám.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Pikora: Investice do stavebnictví

Konsolidační agentura prodává pohledávky stavební společnosti PSJ Holding v hodnotě půl miliardy korun. O transakci rozhodla v červenci vláda. Jak uvedl mluvčí agentury Jiří Pekárek, zájemci mohou podávat své nabídky do 17. září.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Pekárek: Prodej pohledávek

Rakouská Erste Bank zvýšila v prvním pololetí čistý zisk téměř o polovinu. Zásluhu na tom měly především středoevropské dceřiné společnosti, mezi které patří Česká a Slovenská spořitelna. Hospodaření Erste bank od ledna do července skončilo ziskem zhruba 5 miliard a 350 miliónů korun. Jak řekl analytik Wood and Company Jan Pavlík, výsledek byl lepší než trh očekával a tak po zveřejnění čísel začal kurz akcií rakouské společnosti prudce růst.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Pavlík: Erste

Slovenská vláda schválila návrh zákona o dani z příjmů, který předpokládá zavedení rovné daně ve výši 19 procent. Pokud tato nejdůležitější část daňové reformy projde parlamentem, budou Slováci od příštího roku dostávat vyšší čistou mzdu a podniky platit nižší daň z příjmů.

Jaroslav Skalický, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme