Ekonomické informace 21. 9. 2001

Předseda amerického Úřadu federálních rezerv Alan Greenspan věří v prosperitu ekonomiky. Ceny akcií na burze v New Yorku pokračovaly v poklesu, který zahájily začátkem týdne. Letecké společnosti hlásí ztráty, které jim způsobily tragické události ve Spojených státech. Tři miliardy marek investuje v příštím roce Německo do boje s mezinárodním terorismem na svém území. Věřitelé schválili konečné podmínky prodeje ČKD Dopravní systémy firmě Siemens.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda amerického Úřadu federálních rezerv Alan Greenspan věří v prosperitu ekonomiky. Teroristické útoky z minulého týdne podle něho krátkodobě naruší americkou ekonomiku, protože vystupňují nejistotu ohledně budoucnosti. Dlouhodobé vyhlídky hospodářského růstu však tyto události neovlivní.

Ceny akcií na burze v New Yorku pokračovaly v poklesu, který zahájily začátkem týdne. Opět nejvíce oslabovaly akcie leteckých společností, celkový propad trhu však zapříčiňují hlavně negativní zprávy o předpokládaném hospodaření řady amerických firem.

Letecké společnosti hlásí ztráty, které jim způsobily tragické události ve Spojených státech. Nevyhnuly se jim ani České aerolinie, jak potvrzuje ředitel vnějších vztahů ČSA Dan Plovajko.

Tři miliardy marek investuje v příštím roce Německo do boje s mezinárodním terorismem na svém území. Tyto prostředky ale nepůjdou ani ze státní pokladny, ani z kapes všech daňových poplatníků. Jak tento problém vyřešila berlínská vláda, o tom zpravodaj Českého rozhlasu David Šťáhlavský.

Věřitelé schválili konečné podmínky prodeje ČKD Dopravní systémy firmě Siemens. Na 8. října je plánován jejich podpis. Siemens má za 60 procent aktiv Dopravních systémů zaplatit 750 miliónů Kč. Má investovat asi půl miliardy korun a přivést nejmodernější technologie účastí na výstavbě tratě pro magnetický vlak v Číně, příměstských vlaků Desiro pro Británii a rychlovlaků do Španělska.

Hlavním kandidátem na strategického partnera automobilky Tatra Kopřivnice je americká firma SDC International. K tomuto závěro došla poradenská firma Odien, která předala České konsolidační agentuře konečný návrh pořadí zájemců o automobilku. Potvrdil to ministr financí Jiří Rusnok.

Moravskoslezský kraj dá v budoucnu přednost spíše menším a středním investorům. Na Investičním foru v Ostravě to uvedl hejtman Evžen Tošenovský.

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme