Ekonomické informace 21. 9. 2004

Vláda by dnes měla uzavřít jednání o rozpočtu na příští rok. Státní zemědělský intervenční fond začíná vyplácet první podpory. Prezident hospodářské komory Jaromír Drábek je zděšen informacemi o tom, že Spojené státy hodlají drasticky zvýšit některá cla na dovoz zboží ze zemí EU. Stát by měl podporovat výstavbu nejen obecních, ale i družstevních nájemních bytů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Dnes by měla vláda uzavřít jednání o rozpočtu na příští rok. Ministři se musí dohodnout, kde ušetří asi 10 miliard korun. O tuto částku by se měl původní návrh schodku rozpočtu snížit. Na tom se zástupci koaličních stran shodli už minulý týden. Dnes by měli rozhodnout o konkrétních škrtech. Podle mluvčího ministerstva financí Marka Zemana je nejdůležitější to, že navrhovaný deficit 83 miliardy korun naplňuje plán postupného snižování schodků veřejných financí v příštích letech.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Zeman: Rozpočet

Státní zemědělský intervenční fond začíná vyplácet první podpory. V rámci Operačního programu Zemědělství rozdělí více než 272 milióny korun mezi 186 projektů. Jde hlavně o investice do zemědělského majetku a podpory mladým začínajícím zemědělcům - vysvětlila mluvčí fondu Jitka Sluková.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Sluková: Podpory zemědělcům

Prezident hospodářské komory Jaromír Drábek je zděšen informacemi o tom, že Spojené státy hodlají drasticky zvýšit některá cla na dovoz zboží ze zemí Evropské unie. To by mohlo citelně zasáhnout zejména naše skláře. Drábek zdůraznil, že snaha Američanů je v naprostém protikladu k tomu, co se děje všude ve světě - tedy jde proti uvolňování vzájemného obchodu.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Drábek: Americká cla

Spojené státy s konečnou platností zrušily obchodní a dopravní sankce proti Libyi jako odměnu za to, že se vzdala programu výroby zbraní hromadného ničení. Na své internetové stránce to oznámilo americké ministerstvo financí. Zrušení sankcí vstoupilo v platnost během noci.

Stát by měl podporovat výstavbu nejen obecních, ale i družstevních nájemních bytů. Předpokládá to návrh zákona, který dnes projedná vláda. Podle mluvčího ministerstva pro místní rozvoj Františka Tlapáka dosáhnou na podporu ze Státní fondu bydlení jak stávající, tak i nově vzniklá družstva. Pokud splní zákonem stanovené podmínky.

Přehrát

00:00 / 00:00

F. Tlapák: Podpora družstevního bydlení

Ministerstvo uvažuje také o zvýšení podpory k hypotečnímu úvěru na pořízení bydlení asi o jedno procento. A o sjednocení podpory na starší a nové bydlení nebo o zavedení novomanželských půjček ve výši až 300 tisíc korun. Ekonomka společnosti Next finance Markéta Šichtařová navrhované změny vítá, zejména kvůli zvýšení dotace úroku u hypoték.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Šichtařová: Podpora hypoték

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme