Ekonomické informace 22. 11. 2004

OECD dnes zveřejní zprávu o hospodářském vývoji v Česku. Budeme také se zájmem sledovat vývoj na devizových a akciových trzích. Na internetových stránkách České pošty se objevila pohledávka ve výši 40 miliard korun za Československou obchodní bankou. Členské státy Pařížského klubu věřitelů se dohodly na tom, že odpustí Iráku 80 % jeho dluhů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

burza

burza | Foto: Vlastimil Hankus

OECD dnes zveřejní zprávu o hospodářském vývoji České republiky v letošním roce. Očekává se, že bude obsahovat varování před pomalým zaváděním reforem veřejných financí.

Se zájmem budeme dnes také sledovat vývoj na devizových a akciových trzích. Pražská burza totiž při svém posledním obchodování dosáhla rekordních hodnot. Index PX 50 vystoupal až na tisíc jeden bod. Což je úroveň, na které se naposledy pohyboval před deseti lety. Tomáš Karban ze společnosti Wood and Company si ovšem myslí, že tento týden bude obchodování na burze klidnější.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Karban: Pražská burza

Zato by ve svém posilování mohla pokračovat česká měna. Ta se v pátek přiblížila k dalším rekordům, když se vůči euru dostala na 30 korun a 98 haléřů. Dolar stál dokonce 23 koruny a 72 haléře. Americká měna oslabuje po celém světě. Také proto po víkendové schůzce zástupců skupiny bohatých a rozvojových zemí G20 vyzvali finančníci Spojené státy, aby snížily rozpočtový deficit, který je jedním z důvodů, proč kurz dolaru klesá.

Sága sporů kolem někdejší Investiční a poštovní banky má další pokračování. Na internetových stránkách České pošty se totiž objevila pohledávka za Československou obchodní bankou. Pohledávka ve výši 40 miliard korun by se měla dražit v druhé polovině prosince. Zájem o ni má prý i japonská investiční banka Nomura, která dříve IPB ovládala. Podle jejího mluvčího Jiřího Hrabovského se v podstatě jedná o dražbu největší pohledávky v historii České republiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Hrabovský: Pohledávka za ČSOB

Mluvčí Československé obchodní banky Milan Tománek tvrdí, že pohledávka je nesmyslná. Podle něj vychází z nesprávného odhadu hodnoty Investiční a poštovní banky. Ta byla podle ČSOB v době převzetí záporná a mohla dosáhnout až mínus 70 miliard korun. Tománek nicméně nechtěl situaci příliš rozebírat.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Tománek: Pohledávka je nesmyslná

Plánovaná privatizace Českého Telecomu přilákala zájem švýcarské firmy Swisscom a rakouského Telekomu Austria. Obě firmy už potvrdily předběžný zájem, pokud vláda rozhodne o prodeji Telecomu prostřednictvím výběrového řízení. Řekl to místopředseda Fondu národního majetku Pavel Kuta.

Členské státy Pařížského klubu věřitelů se včera dohodly na tom, že odpustí Iráku 80 % jeho dluhů. Ty dosahují 125 miliard dolarů. Dohoda mezi 19 věřitelskými zeměmi z Pařížského klubu má dát Iráku šanci postavit se po válce na vlastní nohy. Na třicet procent dluhu má být smazáno okamžitě, třicet procent ve spolupráci s Mezinárodním měnovým fondem a dvacet procent v závislosti na tom, jaké budou výsledky programu Mezinárodního měnového fondu. Irák dluží dalších asi 60 miliard dolarů zemím, které v Pařížském klubu nejsou.

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme