Ekonomické informace 22. 12. 2005

Česká ekonomika poroste o pět procent. Nemocenskou by měli vyplácet zaměstnavatelé. Ministerstvo zdravotnictví zřejmě začíná pracovat na plánu rušit některé nemocnice. Ministerstvo dopravy nesmí uzavřít smlouvu s Kapsch.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dálnice D8

Dálnice D8 | Foto: www.rsd.cz

Příští rok poroste česká ekonomika o pět procent a inflace se bude držet pod třemi procenty. Prohlásil to vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn. Ministerstvo financí odhaduje pro příští rok růst ekonomiky o necelých čtyři a půl procenta a inflaci kolem 2,5 procenta. Jahn se rovněž domnívá, že průměrná měsíční mzda v roce 2006 překročí 20 tisíc korun, nezaměstnanost by se naopak měla mírně snížit.

Nemocenskou by měli lidem v prvních dvou týdnech nemoci napříště místo státu vyplácet zaměstnavatelé. Lidem s vyšším příjmem by se měly dávky v nemoci, mateřství či na ošetřování zvýšit. Sněmovna totiž schválila zákon o nemocenském pojištění, který s tím počítá. Podle ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha je tento nový systém spravedlivější a umožní opravdu nemocným marodit a naopak nepoctivce nebude motivovat k jeho zneužití:

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Škromach: Nový systém je spravedlivější

Zákon teď ještě posoudí Senát a prezident republiky.

Zdá se, že ministerstvo zdravotnictví a jím ovládaná VZP začíná pracovat na plánu zrušit některé nemocnice. Klienti Všeobecné zdravotní pojišťovny totiž nebudou moci od příštího roku využívat například služeb Bakešovy nemocnice v Brně, vyjma akutní péče. VZP totiž trvá na tom, že této nemocnici neprodlouží smlouvu o úhradách za lékařskou péči. Pro klienty jiných zdravotních pojišťoven se nic nemění. Jihomoravský kraj, který nemocnici zřizuje, považuje tento stav za dlouhodobě neudržitelný. Podle radního Františka Adamce je možné, že se nemocnice změní na ústav sociální péče nebo domov důchodců. O práci patrně přijde část lékařů i sester.

Přehrát

00:00 / 00:00

F. Adamec: O práci přijde část lékařů i sester

Plzeňská Škodovka prodala svoji dceřinnou společnost Škodu Machine Tool ruskému podniku Stanko Impex Group. Výrobce největších obráběcích strojů, který dosud patřil do skupiny Škoda Holding, koupila ruská strojírenská firma proto, aby posílila svůj vliv na světových trzích. Cenu transakce kupující i prodávající odmítli zveřejnit. Mluvčí Škody Holding Radka Pistoriusová vysvětlila, že prodejem je dovršena dvouletá restrukturalizace, po níž holdingu zůstane pouze specializace na dopravní prostředky pro veřejnou dopravu a výroba zařízení pro energetiku.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Pistoriusová: Je dovršena restrukturalizace

Ministerstvo dopravy nesmí uzavřít s rakouskou firmou Kapsch smlouvu dříve, než antimonopolní úřad prošetří výběrové řízení na zavedení a provoz mýtného v Česku. Předběžné opatření ve správním řízení s ministerstvem dopravy vydal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Antimonopolní úřad Evropské komise schválil převzetí čerpacích stanic Aral v České republice rakouskou společností OMV. Ta se tak stane největší zahraniční sítí v tuzemsku a celkovou jedničkou českého trhu pohonných hmot.

Kraje mají dostat v příštím roce možnost mít své vlastní regionální operační programy, aby mohly samy spravovat finanční prostředky od Evropské unie. Počítá s tím novela zákona o podpoře regionálního rozvoje, kterou dnes schválila Poslanecká sněmovna. Změnu musí ještě projednat Senát.

David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme