Ekonomické informace 22. 2. 2006

Ministerstvo zemědělství dnes do vlády předkládá zprávu o stavu příprav státní podpory biopaliv. Investice jihokorejské automobilky Hyundai Motor v České republice je podle premiéra Paroubka velmi pravděpodobná, usilují o ni ale také Maďaři. Podle ekologů stát při posuzování vlivu této automobilky na životní prostředí porušuje evropskou legislativu - ministerstvo životního prostředí to však odmítá. Nejlepší čeští podnikatelé večer získají prestižní ocenění Podnikatel roku 2005.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počítačová studie areálu automobilky

Počítačová studie areálu automobilky

Ministr zemědělství Jan Mládek dnes řekne svým kolegům ve vládě, jak postupuje příprava státní podpory biopaliv. Ministerstvo počítá s tím, že jejich masivnější zavedení by mohlo přinést několik tisíc nových pracovních míst. Vysvětlil mluvčí resortu Tomáš Loskot.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Loskot: Podpora biopaliv

Polský PKN Orlen odstoupil od smluv, které v souvislosti s privatizací českého Unipetrolu uzavřel s firmou Agrofert. Zdůvodnil to tím, že Agrofert údajně porušil jejich podmínky. Agrofert považuje krok PKN Orlen za neúčinný.

Premiér Jiří Paroubek včera prohlásil, že investice jihokorejské automobilky Hyundai Motor v České republice je velmi pravděpodobná, do uzavření smlouvy ale nikoli stoprocentně jistá. O získání obří investice této automobilky usiluje také Maďarsko. Vede s investorem jednání o výstavbě stejného závodu, o který už měsíce usiluje i Česká republika. Český ministr průmyslu Milan Urban ale říká, že se maďarské konkurence příliš nebojí.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Urban: Jsem velkým optimistou

Proti této investici jsou ekologové. Tvrdí, že stát porušuje evropskou legislativu. A to tím, že Studie vlivu budoucí automobilky na životní prostředí neobsahuje jiné varianty pro umístění závodu. Pavel Franc z Ekologického právního servisu říká, že to není poprvé, co ministerstvo životního prostředí nedodržuje evropské zákony a směrnice.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Franc: MŽP nedodržuje zákony

Ministerstvo životního prostředí kritiku ekologů odmítá. Mluvčí úřadu Karolína Šůlová upozornila, že posuzování vlivu továrny na okolí ještě neskončilo. Ministerstvo vydá konečné stanovisko až po veřejném projednání studie.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Šůlová: Výhrady nejsou oprávněné

Nejlepší čeští podnikatelé dnes večer získají prestižní ocenění Podnikatel roku 2005. Soutěž, kterou po celém světě každý rok vyhlašuje společnost Ernst & Young, je mezinárodní a čeští vítězové se zúčastní i celosvětového finále. Podle Richarda Singera ze společnosti Ernst & Young však vítěze nevybírá sama firma, ale nezávislá komise složená z odborníků, kteří hodnotí kvality podnikatelů z několika hledisek.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Singer: Podnikatel roku

Polsko má v úmyslu zastavit plánovaný prodej elektrárny Dolna Odra, kterou měla získat španělská společnost Endesa. K tomuto rozhodnutí Poláky vede překvapivé oznámení německé skupiny E.ON, že chce Endesu za 29 miliard eur převzít.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme