Ekonomické informace 22. 2. 2007

Zástupci majitelů domů dnes chtějí předat své požadavky ministru pro místní rozvoj Jiřímu Čunkovi. Ministerstvo financí považuje za reálné, aby Česká republika přijala evropskou měnu v roce 2012. Vláda počítá s usnadněním nákupu zemědělské půdy v Česku pro cizince z Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Majitelé domů, kteří kvůli regulaci nájemného zažalovali Česko u Evropského soudu pro lidská práva, chtějí od státu nově 12 miliard korun jako mimosoudní vyrovnání. Uvedl to list Czech Business Weekly.

Podle předsedy Občanského sdružení majitelů domů Tomislava Šimečka byly původní informace médií o požadavku 50 miliard korun dezinterpretací. Částka se podle něj týkala pouze peněz, které by majitelé domů mohli získat v případě, že soud rozhodne v jejich prospěch.

Dnes chtějí zástupci sdružení sdělit své požadavky ministru pro místní rozvoj Jiřímu Čunkovi. Šimeček si ale od schůzky neslibuje žádný zásadní průlom.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Šimeček: Požadavky majitelů domů

Ministerstvo financí považuje za reálné, aby Česká republika přijala evropskou měnu v roce 2012. Tomuto cíli odpovídá i nově schválený národní plán zavedení eura. Ten ale konkrétní datum zavedení měny neurčuje. Musí ho totiž schválit vláda, vysvětluje koordinátor pro přijetí eura Petr Očko.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Očko: Termín přijetí eura

Usnadnění nákupu zemědělské půdy v Česku pro cizince z Evropské unie, s tím počítá novela devizového zákona a zákona o podmínkách převodu pozemků na jiné osoby, které schválila vláda. Zájemcům by tak v budoucnu mělo stačit zaregistrovat se jako zemědělský podnikatel.

Proti snazšímu přístupu cizinců k české půdě se už dříve vyslovili zemědělci. Ministr zemědělství Petr Gandalovič zase chtěl prosadit odklad novel. Podle premiéra Mirka Topolánka ale změnou musíme sladit naše právo s právem evropským, které je našim zákonům nadřazené, a proto není možné nic odkládat.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Topolánek: Prodej půdy cizincům

Evropská komise udělila nejvyšší pokutu za kartel v historii. Pěti výrobců výtahů dostalo sankci v přepočtu 28 miliard korun za dohody o cenách. Nejvíc zaplatí německý strojírenský koncern ThyssenKrupp. Podle komise si firmy v rámci kartelové dohody rozdělily trh, ovlivňovaly výběrová řízení a vzájemně si "dohazovaly" zakázky.

Komise zjistila, že se výrobci takto chovali v letech 1995 až 2004, a to v Belgii, Německu, Lucembursku a Nizozemsku. Dopady kartelu budou údajně znát ještě dalších 20 až 50 let, protože řada těchto firem vydělává na údržbě po instalaci eskalátorů a výtahů. Firmy se nyní rozhodují jestli se proti pokutě odvolají.

Společnost Škoda Praha získala od energetické firmy ČEZ zakázku na modernizaci čtyř bloků jaderné elektrárny Dukovany v hodnotě přes 2 miliardy korun. Firma v elektrárně upraví turbíny, trafa a turbogenerátory. Modernizace bude pro elektrárnu znamenat zvýšení výkonů výrobních bloků na skoro 500 megawattů. Zároveň se také prodlouží její provozuschopnost nejméně do roku 2045.

Martin Hromádka, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme