Ekonomické informace 22. 3. 2005

Vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn chce navrhnout, aby si podnikatelé, kteří nevedou účetnictví, mohli paušálně odečítat z daní náklady ve výši až 75 procent příjmů. Zatím tak mohou činit jen do výše 25 až 30 procent. Návrh je součástí balíčku opatření, která mají zlepšit podnikatelské prostředí. Jahn ho chce představit na Hospodářské radě vlády 5. dubna. Podle představ ministerstva financí by se ovšem paušál pro odečet nákladů měl zvýšit pouze na polovinu příjmů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP

Reforma paktu stability, na které se dohodli ministři financí evropské unie se mnoha ekonomům nelíbí. Kritizují hlavně nesystémové výjimky, kterých nová pravidla zavádí příliš velké množství. Analytik České spořitelny Petr Zahradník považuje za nefér také příčinu, kvůli které vlastně k reformě došlo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Zahradník o reformě

Evropská komise zahájila s Českou republikou první etapu řízení pro porušení práva. Vytýká nám, že systém našich dálničních známek pro nákladní dopravu je v rozporu s pravidly unie. Komise Praze vyčetla, že nedodržuje předepsaný poměr mezi cenou jednodenní a roční dálniční známky pro kamiony. Vadí jí také, že v rozporu s příslušnou směrnicí nemáme týdenní a měsíční známku, ale 15denní a dvouměsíční. Komise má za to, že zahraniční přepravce znevýhodňuje, když si musí kupovat drahé denní známky, zatímco domácí přepravci si kupují relativně lacinější roční povolení. Česká strana má dva měsíce na to, aby na dopis odpověděla.

České dráhy možná výrazně omezí některé spoje na regionálních tratích. Kraje, které si dopravu objednávají ji totiž neplatí a dráhy už nedokážou dotovat spoje ze svých zdrojů. Mluvčí podniku Petr Šťáhlavský říká, že pokud kraje s drahami smlouvy neuzavřou, přestanou na jejich tratích jezdit vlaky úplně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Šťáhlavský o domluvě s kraji

Podle náměstka ministra dopravy Petra Pospíchala by menší železniční tratě mohly převzít obce. Ty by mohly zabránit zrušení těchto tratí, což hrozí, protože stát nebude mít dost prostředků na jejich údržbu.

Vybírat peníze z bankomatu nebo platit v obchodě kartou by mělo být bezpečnější. Banky totiž začaly bankomaty přizpůsobovat pro čipové karty, které narozdíl od těch s magnetickým proužkem nelze kopírovat ani padělat. První takový bankomat už zprovoznila Komerční banka a ostatní finanční domy ji následují. Mluvčí ČSOB Daniela Krůtová připomíná výhody čipových karet.

Přehrát

00:00 / 00:00

Daniela Krůtová o čipových kartách

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme