Ekonomické informace 22. 3. 2007

Na podání daňového přiznání zbývá už jen několik dní. Česko bude národní dorovnání zemědělských přímých plateb z EU i nadále vyplácet na vybrané komodity, i když pozměněným systémem. Poslanci dovolili vládě odkupovat vydané státní dluhopisy ještě před jejich splatností. Vymahatelnost dluhů se v Česku zlepšuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

daňové přiznání

daňové přiznání | Foto: Jan Rosenauer

Už jen pár dní zbývá na podání daňového přiznání. Na finanční úřady s ním zatím přišla jen necelá třetina plátců daně z příjmů. Termín je 2. dubna, pokud ale plátci využívají služeb daňového poradce, mohou tak učinit až do konce června. Ministerstvo financí podle mluvčího Ondřeje Jakoba očekává, že letos vybere na daních za loňský rok 18 a čtvrt miliardy korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

O. Jakob: Daňová přiznání

Česko bude národní dorovnání zemědělských přímých plateb z EU i nadále vyplácet na vybrané komodity, i když pozměněným systémem. Tato možnost podle ministerstva zemědělství vyplynula z jednání v Bruselu. Změna proti dosavadnímu systému bude v tom, že dorovnání se bude vyplácet na komodity podle stavu v určeném historickém referenčnímu období, a nikoli na aktuální objem produkce v jednotlivých letech. Podle ministra Petra Gandaloviče to zhorší podmínky pro ty, kteří chtějí své hospodářství rozšiřovat, a pro ty, kteří se zemědělstvím začínají.

Poslanci dovolili vládě odkupovat vydané státní dluhopisy ještě před jejich splatností. Nahrazení starších dluhopisů novými sníží částky na úhradu původních státních závazků. Na splacení musí ministerstvo financí do příštího roku shromáždit více než 40 miliard korun. Do té doby dluhopisy zrušit nemůže, protože je drží jejich majitelé. Vládu ve sněmovně podpořila i opozice, jak potvrzuje bývalý ministr financí, poslanec ČSSD Bohuslav Sobotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

B. Sobotka: Dluhopisy

Vymahatelnost dluhů se v Česku zlepšuje. Jen v loňském roce ukončili soudní exekutoři přes 111 exekucí. To je ve srovnání s rokem 2005 téměř stoprocentní nárůst. O 14% procent ale stoupl i počet soudem nařízených exekucí. Těch vloni exekutoři řešili přes 309 tisíc. Nejčastěji lidé dluží zdravotním pojišťovnám, telekomunikačním, plynárenským, vodárenským a energetickým společnostem, ale také dopravním podnikům a městské policii. Co exekutoři v těchto případech zpravidla zabavují, upřesnil šéf Exekutorské komory České republiky Juraj Podkonický.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Podkonický: Exekuce majetku

Budějovický Budvar prohrál v Itálii soudní spor s americkým pivovarnickým obrem Anheuser-Busch. Italové nařídili zrušit tři registrované známky, které Budvar v Itálii používal. Obě firmy spolu vedou desítky soudních sporů po celém světě.

Korejská společnost Kia Motors vyrobila od prosince v novém závodě u Žiliny přes 28.000 osobních aut. 99 procent z nich vyvezla. Automobilka stále přijímá nové lidi. Celkem by jich měla zaměstnat asi 3000.

Hospodářský a měnový výbor Evropského parlamentu podpořil návrh na snížení cen za volání do a ze zahraničí z mobilních telefonů. Europoslanci ale budou o cenové regulaci hovorů hlasovat ještě v dalších výborech a na plenárním zasedání v květnu ve Štrasburku. Cenový strop chtějí zavést u velkoobchodních i maloobchodních cen.

Česká měna oslabila vůči euru i dolaru. K euru o deset haléřů na 27,95 a proti dolaru až na hranici 21 Kč.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme