Ekonomické informace 22. 4. 2004

Loňský 109 miliardový schodek státního rozpočtu chce vláda financovat prodejem státních dluhopisů za 100 miliard korun a dlouhodobými úvěry. Čeští zemědělci dostanou třetí nejvyšší dotace ze všech přistupujících zemí. Naše pivovary loni vyvezly nejvíce piva v historii. Německá vláda nominovala na funkci prezidenta centrální banky Axela Webera.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Stát letos propustí téměř 9000 úředníků. Na konci letošního roku by tak mělo ve státních službách pracovat asi 453.000 lidí. Jak uvedlo ministerstvo financí, nejvíce lidí odejde z příspěvkových organizací. Do roku 2006 se má počet úředníků snížit o téměř 30.000.

Hlavním bodem jednání sněmovny je dnes nové hlasování o zákonu o dani z přidané hodnoty, který vetoval prezident Václav Klaus. Sněmovna by měla také projednat informaci vlády o opatřeních, která souvisejí s růstem nezaměstnanosti.

Loňský 109 miliardový schodek státního rozpočtu chce vláda financovat prodejem státních dluhopisů za 100 miliard korun a dlouhodobými úvěry. Nejvyšší deficit v historii naší země byl nakonec o dvě miliardy nižší, než vláda původně plánovala. Proč, to vysvětluje Radek Němeček z tiskového oddělení ministerstva financí.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Němeček: Deficit státního rozpočtu

Čeští zemědělci dostanou třetí nejvyšší dotace ze všech přistupujících zemí. Na jeden hektar jim přispěje Evropská unie zhruba 1870 korunami. Je to jen čtvrtina ve srovnání se současným stavem v unii, Česká republika musí rozdíl dorovnávat ze svých prostředků. Jak ale upozorňuje mluvčí ministerstva zemědělství Martin Severa, přímé platby z Evropské unie se budou každý rok o pět procent zvyšovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Severa: Dotace zemědělcům

Naše pivovary loni vyvezly nejvíce piva v historii. Proti předchozímu roku se export zvýšil o osm procent na 2,12 miliónů hektolitrů. Největší odběratelé jsou Německo, Slovensko a Velká Británie. Předseda Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý očekává další zvýšení exportu po vstupu Česka do Evropské unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Veselý: Export piva

Severomoravský výrobce ponožek a podkolenek Lonka rozjíždí zkušební dodávky na Střední východ. První zásilky do Kuvajtu jsou sice podle šéfa firmy Milana Mercla velmi malé, ale je to šance proniknout na tamní trh. Arabští odběratelé při tom chtějí, aby bylo na ponožkách nažehleno, že jsou vyrobeny v České republice a tak bylo jasné, že textilní výrobek nepochází z Číny a Asie a není zatížen mimořádným clem.

Německá vláda nominovala na funkci prezidenta centrální banky Deutsche Bundesbank Axela Webera. Náš berlínský zpravodaj David Šťáhlavský k tomu dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Nový prezident Bundesbank

Pro pětinu občanů může být výše bankovních poplatků důvodem pro změnu banky. Ukázal to průzkum společnosti STEM/MARK mezi tisícovkou lidí. Poplatky za bankovní služby jsou u nás většinou vyšší než v zemích Evropské unie. Vstup Česka do unie by to mohl změnit.

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme