Ekonomické informace 22. 5. 2002

Smlouva s izraelským investorem na výstavbu dálnice D47 by mohla být ještě do voleb. Ministerstvo průmyslu navrhuje, aby stát pomohl dalším osmi vybraným podnikům - tento záměr dnes posoudí vláda. Ministři také budou jednat o zvýhodněných hypotékách pro mladé lidi. Aero Vodochody má šanci, že se mu podaří prodat 66 lehkých bitevníků L-159 do Indie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kolona vozidel

kolona vozidel | Foto: Jan Rosenauer

Dlouho očekávaná smlouva na výstavbu dálnice D47 z Lipníka nad Bečvou na hranici s Polskem by mohla být schválena ještě do voleb. Tvrdí ministr dopravy Jaromír Schling. Vláda by podle něj měla poslední návrh kontraktu s izraelským investorem - firmou Housing and construction - projednat 5. června.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Schling - dálnice D47

Stále oddalovanému podpisu smlouvy se soukromým investorem na výstavbu dálnice D47 se bude Radiožurnál podrobněji věnovat v Ekonomickém magazínu od 9 hodin 15 minut.

Státní pomoc vybraným podnikům by měla pokračovat. Ministerstvo průmyslu dnes navrhne vládě osm firem, které se mají dostat do programů Exit a Rozvaha, tedy jakési obdoby revitalizace. Patří mezi ně například Královopolská Brno, Hutní Montáže Ostrava nebo TOS Čelákovice. Podle mluvčí ministerstva Anny Stárkové všechny firmy v podstatě ovládá Konsolidační agentura, která odkoupila jejich dluhy.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Stárková - st. pomoc firmám

Mladým lidem do 36 let by měl stát poskytnout dotaci k hypotéčnímu úvěru i pokud si koupí starší byt nebo dům. Předpokládá to návrh nařízení, který dnes projedná vláda. Podporu budou lidé dostávat deset let na úvěry, které dosáhnou maximálně 800 tisíc korun na byt anebo 1 a půl milionu na rodinný dům. Pokud vláda nařízení schválí, začne platit až od září, a proto letos podle Daniely Grabmüllerové z ministerstva pro místní rozvoj tato podpora příliš nezatíží státní rozpočet.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Grabmüllerová - hypotéky pro mladé

Aero Vodochody má šanci, že se mu podaří prodat 66 lehkých bitevníků L-159 do Indie. Možnosti dodávky v těchto dnech zkoumá v naší zbrojovce indická delegace. Zákazník ještě není rozhodnut, vedení Aera ale doufá, že proti své konkurenci uspěje. Potvrzuje to mluvčí podniku Pavla Kolínová.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Kolínová - Aero Vodochody

Projekt západoevropské kosmické rakety Ariane se dostal do finančních potíží, ačkoliv se s ním v Unii každý rád chlubí. Hospodaření firmy se loni dostalo do ztráty ve výši 193 miliónů eur. Experti varují, že letos to bude ještě horší. To by podle našeho bruselského zpravodaje Milana Fridricha nemusel západoevropský kosmický průmysl přežít.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Fridrich - Ariane má potíže

Marika Táborská, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme