Ekonomické informace 22. 5. 2003

Dobrou zprávu nám veze komisařka Evropské unie pro rozpočet Michaele Schreyerová. Díky tomu jak se vyvíjí kurz koruny k euru, asi dostaneme o 100 milionů eur více, než nám původně unie slíbila. Jak doplňuje mluvčí kabinetu Anna Stárková, komisařka se dnes sejde s premiérem Vladimírem Špidlou a bude se zajímat i o připravovaný návrh reformy veřejných financí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

eurobankovky

eurobankovky | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP
Přehrát

00:00 / 00:00

A. Stárková: Komisařka EU v Praze

Spory mezi finančními institucemi a jejich klienty už půl roku řeší finanční arbitr. Do jeho úřadu spadají takové případy jako úhrada škody, která vznikne při zneužití platební karty nebo také pozdě zaplacená faktura. Funkce finančního arbitra by se dala přirovnat k ombudsmanovi, jenže řeší spory v platebním styku, mimosoudně a zadarmo. Obracet se na něj můžeme telefonicky nebo písmeně, ale jak dodává jeho zástupce Petr Šolc, návrh na řízení případu musí splnit určité podmínky.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Šolc: Finanční arbitři

Tchaj-wan, země kde nejvíce řádí smrtelná nákaza SARS, nutně potřebuje zdravotnický materiál. Mezi firmami, které okamžitě zareagovaly na katastrofální situaci v zemi, je i česká společnost PJ-Medic, která do země dovezla skoro 2 miliony obličejových masek. Jak dodává Martin Tlapa, generální ředitel vládní agentury CzechTrade, Tchaj-wan má dále nedostatek respirátorů a lékařského oblečení.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Tlapa: Zdravotnický materiál pro Tchaj-wan

Plzeňské Škodě Jaderné strojírenství se podařilo zažehnat hrozící krizi způsobenou ukončením dodávek pro Temelín. Firmě nezbylo nic jiného než propustit část zaměstnanců a atakovat zahraniční trhy. To se podle generálního ředitele Jiřího Borovce povedlo - přibližně tři čtvrtiny letošních zakázek mají exportní charakter.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Borovec: Škoda Jaderné strojírenství

Škodě Jaderné systémy se navíc rýsuje několik dalších velmi významných zakázek, a to u našich slovenských sousedů. Poté, co se plzeňská firma podílela na stavbě prvního a druhého bloku jaderné elektrárny v Mochovcích, je poměrně reálná naděje, že se bude účastnit i dostavby třetího a čtvrtého bloku.

Mírný optimismus v pohledu na ekonomický vývoj vyjádřil před Kongresem šéf americké centrální banky Alen Greenspan. Podle něj je americká ekonomika připravena na výraznější růst. Podnikatelská sféra je přesto opatrná a trvají obavy z deflace - tedy trvalého propadu cen. Více už washingtonský zpravodaj Českého rozhlasu Miroslav Konvalina.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Konvalina: Ekonomika v USA

Marika Táborská, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme