Ekonomické informace 22. 5. 2006

Dnes je mezinárodní den mléka. Slaví se z iniciativy Mezinárodní mlékárenské federace každé čtvrté pondělí v květnu. Vysoké ceny pohonných hmot zvyšují zájem tuzemských motoristů o alternativní paliva, především o LPG. Stavební spořitelny uzavřely v prvním čtvrtletí s klienty 114 tisíc nových smluv o stavebním spoření, což je o 36 procent více než ve stejném období loni. Ministerstvo financí si ale myslí, že počet nově uzavíraných smluv stavebního spoření je stále nízký. V letech 2007 - 2013 budou moci české firmy získat až 100 miliard korun na podporu podnikání a inovací.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice pohonných hmot

Čerpací stanice pohonných hmot | Foto: Marián Vojtek

Dnes je mezinárodní den mléka. Slaví se z iniciativy Mezinárodní mlékárenské federace každé čtvrté pondělí v květnu. Dnešní zasedání ministrů zemědělství Evropské unie ale bude mít jiné téma. Ministři budou jednat o organických bioproduktech a geneticky modifikovaných plodinách.

Vysoké ceny pohonných hmot zvyšují zájem tuzemských motoristů o alternativní paliva, především o LPG. Potvrzují to firmy, které upravují automobilové motory na tento pohon. Podle odhadů u nás jezdí na LPG tři až čtyři procenta automobilů. Se stoupající poptávkou však podle ekonomů také poroste cena. Šéfredaktor Petrol Magazínu Tomáš Mikšovský ovšem vývoj v nejbližší budoucnosti vidí jinde.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Mikšovský: Budoucnost LPG

Stavební spořitelny uzavřely v prvním čtvrtletí s klienty 114 tisíc nových smluv o stavebním spoření, což je o 36 procent více než ve stejném období loni. Ministerstvo financí si ale myslí, že počet nově uzavíraných smluv stavebního spoření je stále nízký. Jiří Staník ze společnosti Wood and Company vysvětluje, že trh jen odráží snížení maximální výše státní podpory stavebního spoření na 3000 korun před dvěma lety a zároveň značný růst zájmu lidí o hypotéky.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Staník: Co ovlivňuje zájem o stavební spoření

V letech 2007 - 2013 budou moci české firmy získat až 100 miliard korun na podporu podnikání a inovací. A to v rámci nového operačního programu, který naváže na současný program s názvem "Průmysl a podnikání". Ten je v současnosti nejúspěšnější, protože podnikatelé vyčerpají všech 10 miliard, které jim jsou k dispozici. Na druhou stranu často zaznívají hlasy, že Česká republika vlastně nedokáže vyčerpat všechno, co se jí nabízí. Není to sice případ tohoto programu, ale i náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa si uvědomuje, že je například pro obce někdy složité o peníze požádat. V programech pro rok 2007 by se proto mělo hodně změnit.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Tlapa: Operační programy EU

O jeden titul méně bude mít od středy pražská burza. Erste Bank sloučí dvě emise svých obchodovaných akcií a to Erste a EBSN. Po splynutí vznikne emise s celkovým počtem přes 308 milionů akcií. Podrobněji makléř Pavel Sudek ze společnosti Atlantik Finanční trhy.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Sudek: Erste Bank na pražské burze

Erste upisovala nové akcie kvůli financování koupě podílu v největší rumunské bance Banca Comerciala Romana a posílení kapitálové základny. Navyšování kapitálu se stalo největší transakcí na vídeňské burze v historii.

Jitka Hanžlová, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme