Ekonomické informace 22.6.2001

Hovoříme o narůstajícím nesouladu mezi očekávanými příjmy z privatizace a plánovanými výdaji Fondu národního majetku a také o rostoucím dluhu Českých drah Severomoravské energetice. Všímáme si také ukončení výroby automobilu typu Škoda Felicia.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dnešní prezidium Fondu národního majetku bude s největší pravděpodobností jednat o narůstajícím nesouladu mezi očekávanými příjmy z privatizace a plánovanými výdaji Fondu. Fond už dříve neoficiálně snížil odhad privatizačních příjmů na zhruba 100 miliard korun.

Česká národní banka už delší dobu upozorňuje na nabezpečí růstu deficitu veřejných financí. Ńicméně zřejmě nižší privatizační příjmy by podle člena bankovní rady Pavla Štěpánka neměly mít vliv na prohloubení deficitu rozpočtu.

Do konce června musí Český telekomunikační úřad vyhlásit výběrové řízení na udělení čtyř licencí pro mobilní systém třetí generace UMTS. Ty mají kromě zvuku umožnit i přenášení obrazu do mobilních telefonů a jejich lepší propojení s počítači. Vláda očekává zisk z prodeje licencí ve výši 20ti miliard korun. Výběrové řízení by podle předsedy ČTÚ Davida Stádníka mělo být ukončeno již poslední zářijový den.

Rakouská vláda včera předala prostřednictvím svého pražského velvyslanectví české straně oficiální stanovisko k dokumentaci o vlivech jaderné elektrárny Temelín na životní prostředí. Stanovisko obsahuje závěr, že "uvedení elektrárny do provozu za nynějších podmínek na energetických trzích by nepřineslo žádné ekonomické výhody, a naopak bilance ekologických a ekonomických aspektů neuvedení Temelína do provozu by byla v každém případě pozitivní".

Společnost Ostravsko- karvinské doly chce v příštím roce zahájit těžbu černého uhlí v Mexiku. Do přípravy a zahájení projektu investuje půl miliardy korun. Podle předsedy představenstva OKD Viktora Koláčka by měla těžba v Mexiku postupně zaměstnat přibližně sto českých horníků a na dvě stě Mexičanů.

Pražskou burzu musí do konce roku opustit 13 emisí akcií z volného trhu, které nevyhovují přísnějším nárokům novely zákona o cenných papírech. Jména společností burza zatím nezveřejnila. Správní řízení s nimi, ale zahájí do konce června. Podle mluvčí Komise pro cenné papíry Radky Procházkové budou akcie vyřazeny nejpozději do konce roku.

České dráhy dluží Severomoravské energetice, největšímu tuzemskému distributorovi elektrické energie, více než 300 miliónů korun. V seznamu hlavních dlužníků tak nahradily akciovou společnost Vítkovice, která se s SME vypořádala předáním její divize Energetika. Českému rozhlasu to potvrdil předseda představenstva a generální ředitel Severomoravské energetiky Tomáš Hyner.

Ve vrchlabském závodě automobilky Škoda Auto byla včera ukončena výroba modelu Škoda Felicia. Za sedm let výroby firma prodala více než 1milión 400 tisíc vozů této modelové řady.

Ve Francii se bude příští týden dražit vůbec největší černý diamant. Váží 489,7 karátu a má hodnotu 12 až 15 miliónů franků.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme