Ekonomické informace 22. 6. 2004

Přesto, že se ceny pohonných hmot drží stále vysoko, za poslední týden naznačily příjemnou změnu. Zlevnily totiž v průměru zhruba o deset haléřů na jeden litr. Nejvíce prodávaný Natural 95 stojí v průměru 27 korun a 30 haléřů a nafta 24,55. Na drahý benzín si stěžují také v Rusku - v desítkách regionů tam stouply ceny za posledního půl roku o více než 20 procent. Experti tápou - hledají důvody a mluví dokonce o "diktátu trhu" či o "spiknutí" obchodníků s palivy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

benzínová pumpa

benzínová pumpa | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Schodek státního rozpočtu by se měl v příštím roce přiblížit 90 miliardám korun. Taková je dohoda vládní koalice. K tomuto deficitu ale musíme jěště přičíst dalších 19 miliard ztráty České konsolidační agentury. Celkově to je méně něž letos, ale podle ekonomů je důležitější struktura rozpočtu, tvrdí například Markéta Šichtařová z Volksbank CZ.

Přehrát

00:00 / 00:00

Markéta Šichtařová o schodku

Státní rozpočet pro příští rok zajímá v těchto dnech také Němce. To, jak by měla hospodařit německá státní pokladna v roce 2005, dnes projedná tamní vláda. Návrh předkládá ministr financí Eichel, pro svou tvrdou rozpočtovou politiku zvaný železný Hans. Své přezdívce se ale - zejména podle opozice - zpronevěřil. Předpokládá totiž další růst vnitřního dluhu a to o 22 miliard euro.

Výdaje státní pokladny v roce 2005 opět, i když nepatrně, porostou; o půl procenta na 258 miliard a 300 miliónů euro. O téměř 2 procenta si polepší sociální a zdravotní kapitola, ministerstvo hospodářství dostane o necelých 5 procent přidáno, zatímco ministerstvo obrany jen 0,4 procenta. Eichel přitom chce do roku 2008 snížit roční růst vnitřního dluhu na 19,5 miliardy, což předpokládá další rozpočtové škrty. Opozice navíc tvrdí, že příjmová stránka předkládaného rozpočtu je postavena na iluzorních příjmech a kritika se snesla také na záměr získat 15,5 miliardy euro prodejem státního majetku. Privatizační rekord dosud drží bývalý ministr financí za CSU Theo Weigel z roku 1998, v dnešní měně by to bylo přes 10 miliard euro.

Zahraničním investorem s největším ekonomickým přínosem pro českou ekonomiku je za loňský rok logistická společnost DHL. Vyplývá to z výsledků soutěže Investor roku 2003. DHL v Praze vybuduje evropské servisní centrum téměř za 6 miliard korun a vytvoří 866 nových pracovních míst. Podle Jany Víškové - mluvčí vládní agnetury pro podporu podnikání a investic CzechInvest - se ale dařilo také těm firmám, které u nás už působí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jana Víšková o investorovi roku

Podnikové odbory Ispatu Nová huť odvolaly stávkovou pohotovost. Budou dál jednat s vedením společnosti, aby dosáhly maximálního růstu mezd. Vyjednávání začne zřejmě už tuto středu. Odbory si předběžně nestanovily žádné mantinely. Chtějí ale přijít s kompromisním návrhem, který měly připravený ještě před stávkou.

Textilana v Novém Městě pod Smrkem na Liberecku si zachová svoji tradiční ruční výrobu vlněných šátků - rozhodl o tom nový majitel podniku - pražská společnost Prolift. A důvod - zájem o tento sortiment je větší, než dokáže firma dnes uspokojit. Hlavním zdrojem příjmů ale bude výroba markýz. Teď představuje produkce tkanin na jejich výrobu sotva desetinu obratu společnosti, v budoucnu by se měl tento podíl zvýšit na více než 90 procent.

Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme