Ekonomické informace 22. 7. 2004

Češi vyhledávají dovolenou v zahraničí, protože nemají dostatek informací o možnostech rekreace v tuzemsku. Důchody se v příštím roce zvýší. Vláda při projednávání návrhu rozpočtu rozhodla, že stát bude příjmy penzistů valorizovat na základě podmínek stanovených zákonem. Firmy a obce mohou žádat o evropské dotace na výstavbu či vybavení technoparků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrad Karlštejn

Hrad Karlštejn | Foto: Jan Rosenauer

Chybí nám dostatek informací o tom, kde a jak můžeme v tuzemsku strávit dovolenou, a to je podle odborníků hlavní důvod, proč jezdíme do zahraničí. Česká centrála cestovního ruchu přitom chce, abychom trávili více času z dovolené na našem území než dosud. Podle šéfa centrály David Gladiše se teď začínají rozbíhat projekty, které mají naše turisty přesvědčit, že dovolená v České republice je stejně dobrá, jako ta v zahraničí.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Gladiš: Dovolená v Česku

Další podrobnosti přinese Radiožurnál v Ekonomickém magazínu krátce po čtvrt na deset.

Česká správa letišť ohlásila rekord v počtu cestujících, kteří prošli letištěm Praha-Ruzyně. V prvním pololetí to byly více než čtyři miliony pasažérů. To je v porovnání s minulým rokem o 36 procent víc. O dvacet procent se zvýšil počet přistání a startů letadel a o desetinu i objem přepravovaného nákladu.

Důchody se v příštím roce zvýší. Vláda při projednávání návrhu rozpočtu na příští rok rozhodla, že stát bude příjmy důchodců valorizovat na základě podmínek stanovených zákonem. Podle nich pokud vzrostou spotřebitelské ceny, tedy míra inflace o pět procent, musí stát zvýšit penze. Stát tak vydá o třináct miliard víc na důchody než letos. Přesto chce ministr financí Bohuslav Sobotka udržet schodek rozpočtu maximálně na 94 miliardách korun, i když státní pokladnu čekají další výdaje, které v minulých letech neměla. Například příspěvek do společného rozpočtu Evropské unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

B. Sobotka: Rozpočet

V Pardubicích by měl v průběhu příštích dvou let vzniknout nový technopark. Začínající a rozvíjející se firmy v něm budou moci využívat špičkové technologie a vědecké zázemí pardubické univerzity. Budování technoparků je u nás podle ředitele agentury CzechInvest Martina Jahna velmi důležité, protože potřebujeme zkvalitnit spolupráci mezi univerzitami a průmyslovými podniky a podpořit vznik a rozvoj malých a středních firem zejména v oblasti nových technologií. K tomu by právě technoparky měly přispět. Jejich vznik teď podporují také peníze z Evropské unie, o které mohou zájemci žádat.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Jahn: Dotace na technoparky

Komora veterinárních lékařů dostala od antimonopolního úřadu dvousettisícovou pokutu za omezení konkurence na trhu. Sdružení ve svém řádu stanovovalo, že veterinář nesmí přijmout zakázku od chovatele, který byl zákazníkem jiného kolegy a neměl vůči němu vyrovnané závazky. Komora se rozhodnutí podřídí, změní své stanovy a pokutu zaplatí.

V německém automobilovém průmyslu je letos horké léto. Zatímco ve společnosti DaimlerChrysler začala napjatá vyjednávání odborů a vedení koncernu o rozsahu úsporných opatření, vedení koncernu Volkswagen ohlásilo podobný záměr uspořit na platech a dalších výrobních nákladech. Další podrobnosti doplní zpravodaj Českého rozhlasu v Berlíně David Šťáhlavský.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Německé automobilky šetří

Marika Táborská, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme