Ekonomické informace 22. 8. 2002

Vláda chce prosadit změnu rozpočtu na letošní rok a navýšit příjmy a výdaje státu o tři miliardy korun. Novelu rozpočtového zákona ale musí schválit sněmovna. Premiér Vladimír Špidla odhadl už dříve škody ze záplav až na devadesát miliard korun. Ještě o deset miliard více předpokládá CRA Rating Agency. Světová banka nabízí České republice půjčku na financování škod způsobených povodněmi. Cestovní kanceláře si začínají stěžovat, že k nám jezdí méně turistů. Cizinci prý získali z médií dojem, že celá republika je pod vodou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Vláda chce prosadit změnu rozpočtu na letošní rok a navýšit příjmy a výdaje státu o tři miliardy korun. Novelu rozpočtového zákona ale musí schválit sněmovna. Podle ministra financí Bohuslava Sobotky tak kabinet získá další peníze na odstraňování povodňových škod.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bohuslav Sobotka o změně rozpočtu

U sněmovny bude vláda také prosazovat odklad projednávání návrhu rozpočtu na příští rok ze září až na konec října. Chce totiž nejprve zmapovat škody po povodních a tomu přizpůsobit příjmy a výdaje státu.

Premiér Vladimír Špidla odhadl už dříve škody ze záplav až na devadesát miliard korun. Ještě o deset miliard více předpokládá CRA Rating Agency. Podle předsedy představenstva agentury Petra Vinše ale škody neohrozí rating - tedy hodnocení finanční spolehlivosti České republiky. Zahraniční pomoc a očekávané škrty v rozpočtu totiž totiž ztráty vyrovnají.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Vinš o škrtech v rozpočtu

Světová banka nabízí České republice půjčku na financování škod způsobených povodněmi. Jak zjistil ve Washingtonu zpravodaj Českého rozhlasu Miroslav Konvalina, výhodný úvěr by země mohla čerpat už letos.

Přehrát

00:00 / 00:00

Miroslav Konvalina o výhodném úvěru

Cestovní kanceláře si začínají stěžovat, že k nám jezdí méně turistů. Cizinci prý získali z médií dojem, že celá republika je pod vodou. A to pochopitelně ovlivnilo cestovní ruch, jak tvrdí například Tomio Okamura z japonské cestovní kanceláře Miki Travel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomio Okamura o cestovním ruchu

Příchod 15 miliard korun, jež vláda přislíbila severozápadu Čech na odstranění ekologických zátěží po hnědouhelných společnostech, se zřejmě kvůli povodním opozdí. "Přednost totiž dostanou území poškozená povodněmi," řekl vládní zmocněnec pro severozápadní Čechy Vlastimil Aubrecht. Nedokázal však odhadnout, jak velké zpoždění bude. "Bude záležet, jak se vláda rozhodne, kolik použije z jaké kapitoly," uvedl. Záležet také podle něj bude na další privatizaci, pomoci ze zahraničí a skutečných škodách, které záplavy napáchaly. Na severozápad Čech má po deset let přicházet ročně 1,5 miliardy korun. Podle zmocněnce již má sever jisté tři miliardy korun.

Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme