Ekonomické informace 22. 8. 2003

Český statistický úřad zveřejní červencový výsledek našeho zahraničního obchodu. Koruna vůči dolaru mírně oslabí. Mimo jiné ovlivní kurz nervozita spojená s reformou veřejných financí. Japonsko je největším investorem do vývoje a výroby u nás - více než 100 japonských firem už v republice investovalo přes dvě a čtvrt miliardy dolarů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dvacetidolarové bankovky

dvacetidolarové bankovky | Foto: Jan Rosenauer

Horké léto svědčí pražské burze, která rekordně přidává. Po téměř 40 měsících se její hlavní index PX 50 vrátil nad 600 bodů. Na 603 a půl bodu ho vytáhly akcie Českého Telecomu, které na burze posílily o málokdy vídaných téměř 9 procent.

Český Telecom již podepsal se dvěma operátory smlouvy o nové verzi připojení na internet přes telefonní linku prostřednictvím technologie ADSL. Po společnosti Český Bezdrát smlouvu uzavřela i společnost Dial Telecom a před podpisem jsou další tři firmy. V současnosti má ADSL v ČR přes 9000 zákazníků.

Růst dovozu ropy a její vyšší cena v korunách nejvíce ovlivní červencový výsledek našeho zahraničního obchodu. Přesná čísla zveřejní Český statistický úřad dopoledne, Vladimír Pikora z Volksbank CZ očekává výrazné prohloubení schodku přes 9 mld korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Pikora: Zahraniční obchod

Koruna vůči dolaru mírně oslabí. Mimo jiné ovlivní kurz nervozita spojená s reformou veřejných financí. Jak očekává Ivo Nejdl z Reiffeisen Bank, v září by se mohl dolar prodávat až za 30 korun, v horizontu měsíců by se ale trend měl opět obrátit a koruna by měla k dolaru opět posilovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Nejdl: Kurz koruny

Chemička Eastman Sokolov, jediný středoevropský výrobce kyseliny akrylové, propustí do dvou let čtvrtinu z 600 zaměstnanců. Důvodem je současná ekonomická situace mateřské firmy Eastman Chemical Company, na kterou nepříznivě působí růst cen surovin a slabá poptávka na amerických i světových trzích.

Japonsko je největším investorem do vývoje a výroby v České republice. Více než 100 japonských firem už v republice investovalo přes dvě a čtvrt miliardy dolarů a v jejich výrobních a vývojových centrech v nejbližších letech najde práci zhruba 24 tisíc lidí. V posledních třech letech se podle mluvčí agentury Czechinvest Jany Víškové České republice podařilo získat drtivou většinu všech nových japonských investičních projektů, které směřují do střední Evropy.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Japonští investoři

Evropskému Airbusu se letos daří mnohem lépe než jeho americkému konkurentu. Od diskontních amerických aerolinií Frontier Airlines nyní Airbus získal zakázku na 15 letadel A319. Letos tak už má objednávky na celkem 236 letadel, zatímco Boeing hlásí zakázky na 146 letadel.

Jaroslav Skalický, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme