Ekonomické informace 22. 9. 2005

Česká koruna oslabila, investory znepokojila premiérova slova o možném rozpadu vládní koalice. Podnikatelé budou jednat o tom, jak podnikat s pomocí peněz z evropských fondů. Německá softwarová firma SAP zaměstná v Praze několik stovek lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

detail korunové mince

detail korunové mince | Foto: Česká národní banka

Premiér poslal českou měnu na 29 korun 48 haléřů za euro. Koruna tak oslabila o 11 haléřů. Investory znepokojila hlavně slova Jiřího Paroubka o možném rozpadu vládní koalice. Poté, co lidovci spolu s ODS požadovali zřízení vyšetřovací komise k Unipetrolu, premiér prohlásil, že nejsou ideálním partnerem a on se jimi nenechá vydírat jako jeho předchůdci.

O tom, jak podnikat s pomocí peněz z evropských fondů, budou dnes jednat podnikatelé v Národním domě na pražských Vinohradech. Podle vicepremiéra pro ekonomiku Martina Jahna je důležité zaměřit se na období po roce 2007, kdy se peníze oproti současnému stavu výrazně zvýší. Jahn tak chce se zástupci podnikatelské sféry projednat, jaké by měly být hlavní priority čerpání těchto prostředků.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Jahn: Hlavní priority čerpání prostředků

Německá softwarová firma SAP otevřela v Praze nové centrum sdílených služeb. To zaměstná několik stovek lidí. Největší středisko strategických služeb společnosti na světě poskytne dvaceti tisícům pracovníků v Evropě, na Blízkém východě a v Africe služby v oblasti lidských zdrojů, financí a administrativy. Mluvčí CzechInvestu Jana Víšková dodává:

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: SAP otevře centrum

Mezinárodní měnový fond snížil odhad růstu globální ekonomiky na příští rok na 4,3 procenta. Na letošní rok nechal odhad beze změn a očekává, že ekonomika poroste stejným tempem. Fond to oznámil v pravidelné pololetní zprávě World Economic Outlook.

Cena lehké americké ropy kvůli obavám z hurikánu Rita vystoupila nad 68 dolarů za barel, což je nejvyšší hodnota za poslední tři týdny. Trh se obává škod, které by mohl hurikán napáchat na ropných zařízeních v Mexickém zálivu, kde se soustředí velká část těžebních a rafinačních kapacit USA.

Americký soud schválil vyrovnání mezi více než desítkou investičních bank a investory společnosti WorldCom, kteří přišli o peníze po kolapsu telekomunikační firmy před třemi lety. Celkem by investoři měli dostat odškodné přes šest miliard USD. Tato částka bude rozdělena mezi 830 tisíc lidí a institucí, kteří vlastnili akcie nebo obligace telekomunikační společnosti v době kolapsu v roce 2002.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme