Ekonomické informace 22. září 2004

Zlevnit by mohlo vstupné do muzeí, památek a zoologických nebo botanických zahrad - navrhl to rozpočtový výbor sněmovny. Státní zemědělský intervenční fond začal vyplácet podpory v programu Horizontální plán rozvoje venkova. Více než 300 tisíc korun mohou získat malé a střední firmy na to, aby se naučily správně pracovat se svými zaměstnanci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Zlevnit by mohlo vstupné do muzeí, památek a zoologických nebo botanických zahrad. Stejně tak bydlení vysokoškoláků na kolejích. Rozpočtový výbor parlamentu totiž navrhl přesunout některé služby do snížené pětiprocentní sazby DPH. A to v rámci novely zákona o správních poplatcích, která ale - pokud sněmovnou projde- sáhne přes poplatky za vydání některých úředních dokladů občanům do kapsy.

Státní zemědělský intervenční fond začal vyplácet podpory v programu Horizontální plán rozvoje venkova. Celkem je v tomto programu připraveno na 6 miliard korun. Mluvčí fondu Jitka Sluková vysvětlila, že jako první budou vypláceni žadatelé hospodařící v méně příznivých oblastech.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Sluková: Podpory zemědělcům

Více než 300 tisíc korun mohou získat malé a střední firmy na to, aby se naučily správně pracovat se svými zaměstnanci. Státní agentura Czech Invest totiž odstartovala druhé kolo výběrového řízení zájemců o program s názvem Standard rozvoje lidských zdrojů v podnicích. Podle mluvčí agentury Jany Víškové se podnikatelé mohou přihlásit do 22. října.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Standard rozvoje lidských zdrojů

Ministerstvo průmyslu bude aktivně hájit zájmy českých vývozců, které by mohlo poškodit zavedení odvetných dovozních cel ze strany americké administrativy. Prohlásil to náměstek ministra Martin Tlapa.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Tlapa: Odvetná americká cla

Federální rezervní systém Spojených států zvýšil základní sazbu na federální fondy o čtvrt procentního bodu. Fed se tak rozhodl už potřetí během dvou měsíců. Základní sazba je teď na úrovni jednoho a tři čtvrtě procenta. Diskontní sazba je 2 a tři čtvrtě procenta. Vyšší úrokové sazby by mohly podpořit kurz dolaru, protože by mohly vzbudit větší zájem zahraničních investorů. Ti ale zvýšení sazeb čekali, takže zajímavější pro ně je doprovodná zpráva Fedu. Ta hodnotí příznivě stav americké ekonomiky a naznačuje další možné zvyšování sazeb.

Zlato na světových trzích včera prudce podražilo a obchodovalo se až za 409 dolarů za trojskou unci. To je posílení o jedno procento. O dvě procenta zdražila platina - na 850 dolarů za unci. Rostla také cena ropy. Na americkém trhu překročila 47 dolarů za barel. Odborníci očekávají, že na podobných hodnotách se drahé kovy i černé zlato ještě nějakou dobu udrží.

Od té doby, co polský PKN Orlen koupil český Unipetrol, už má třetího šéfa. Jacek Walczykowski se ve funkci "ohřál" jen tři týdny. Po dramatickém jednání v noci na dnešek je jasné, že ho nahradí Igor Chalupec. Ten byl dosud náměstkem polského ministra financí. O zákulisí personálních rošád budeme mluvit v Ekonomickém magazínu Radiožurnálu po čtvrt na deset.

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme