Ekonomické informace 23. 1. 2003

Český statistický úřad dnes zveřejní výsledek zahraničního obchodu za prosinec loňského roku. Přes 100 miliard korun, uložených na dvou a půl miliónech anonymních vkladních knížek převedla během loňského roku Česká spořitelna. Krajský soud v Ostravě ukončil vyrovnání Železáren a Drátoven Bohumín s věřiteli. Světoznámé značky Konica a Minolta oznámily spojení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Český statistický úřad dnes zveřejní výsledek zahraničního obchodu za prosinec loňského roku. Chyba právě v těchto číslech způsobila minulý týden ekonomické zemětřesení. Jako podklad pro svá rozhodnutí brala totiž loni špatná data například i Česká národní banka. I přes všechny korekce výsledků české ekonomiky ale přistupují analytici k datům Statistického úřadu bez předsudků. Ekonom Raiffeisenbank Ivo Nejdl předpokládá deficit 20 až 25 miliard korun. Záleží ale na tom, kolik zboží v prosinci importéři na předvánoční trhy dovezli.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Nejdl: Zahraniční obchod v prosinci

Vláda zatím nenavrhne prezidentu republiky odvolání šéfky Českého statistického úřadu Marie Bohaté kvůli několika chybným analýzám zahraničního obchodu. Ministři počkají do příštího týdne, kdy dostanou více informací o celém případu.

Přes 100 miliard korun, uložených na dvou a půl miliónech anonymních vkladních knížek převedla během loňského roku Česká spořitelna. Představuje to 87 % takto uložených peněz, ale jen 36 % počtu vkladních knížek. Stále spořitelna eviduje 2,5 milionu anonymních vkladů za zhruba 18,5 miliardy korun. Banka přitom očekává, že zrušení těchto vkladů sníží její zisk v loňském a letošním roce celkem o 580 milionů korun. Podstatnou položkou jsou přitom provozní náklady. Jak řekl ředitel úseku řízení bilance spořitelny Pavel Cetkovský, 67 % převodů šlo na vkladní knížky na jméno. Úplně z banky do jiných finančních ústavů odešlo téměř 9 % bývalých anonymních vkladů.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Cetkovský: Převod anonymních vkladů

Jeden z největších zpracovatelů cukru Easter Sugar možná bude muset zavřít některý ze tří cukrovarů na Hané. Kvót na výrobu cukru je totiž méně a ministerstvo zemědělství je musí rozdělit mezi více zpracovatelů. Podle zástupce pěstitelů cukrové řepy Vítězslava Navrátila je přitom už teď jasné, že některé menší cukrovary po vstupu do Evropské unie neuspějí. Přidělování kvót těmto zpracovatelům je tak údajně pouze prodlužování jejich nadbytečné existence.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Navrátil: Kvóty na výrobu cukru

Krajský soud v Ostravě ukončil vyrovnání Železáren a Drátoven Bohumín s věřiteli. Do konce loňského srpna jim musela firma uhradit více než miliardu korun. Podle mediální zástupkyně Evy Kijonkové jsou tak železárny první soukromou firmou u nás, která vyrovnání dokončila, a vyhnula se konkurzu.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Kijonková: Vyrovnání ŽDB s věřiteli

Další dvě světoznámé značky oznámily spojení. Stejně jako fúze společností Hewlett-Packard a Compaq razantně zasáhla celý svět informačních technologií, podobně významné změny se dočká trh informační a zobrazovací technologie. Nově totiž vznikne holding Konica-Minolta. Jak potvrdila marketingová vedoucí Minolty CZ Martina Kremlová přesné datum spojení Minolty s Konicou ještě z centrál firem nezaznělo, jedná se ale pravděpodobně o letošní podzim.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Kremlová: Spojení Minolta-Konica

Martin Hromádka, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme