Ekonomické informace 23. 10. 2007

Nájmy podle Mladé fronty Dnes vystřelí až o polovinu. Nákladní vlaková doprava bude samostatná - vláda rozhodla o vzniku akciové společnosti ČD Cargo. Ministři souhlasili také s novelou živnostenského zákona, která má snížit administrativní zátěž podnikatelů. Sněmovna se možná už dnes vrátí k debatě o základních parametrech návrhu rozpočtu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Městská ulice

Městská ulice | Foto: Jan Rosenauer

Maximální zvýšení nájmů MfD očekává na pražských Vinohradech, a to o 46 procent. Také v dalších zajímavých lokalitách v Praze to bude přes 40 procent, v některých městech o více než třetinu, ale samozřejmě v méně přitažlivých místech to zdražení nebude zdaleka tak citelné. V Ústí nad Labem například o 8, v Lounech nebo Litoměřicích o 6 procent. A důvod? Města zvyšují ceny regulovaného nájemného o maximální částku, kterou jim povoluje zákon.

Nákladní vlaková doprava bude samostatná. Vláda totiž rozhodla o vzniku akciové společnosti ČD Cargo. Z 57 tisíc zaměstnanců Českých drah jich od prosince přejde do této firmy 13 tisíc.

Od přeměny si vláda slibuje průhlednější financování Českých drah. To znamená, že nákladní železniční doprava přestane financovat ztrátovou osobní přepravu. Ročně šlo o více než 600 milionů korun. České dráhy chtějí tento výpadek nahradit navýšením dotace ze státního rozpočtu. ČD Cargo chce vydělané peníze investovat do obnovy lokomotiv a nákladních vagonů. Podle ředitele odboru strategie Českých drah Jaroslava Richtera to ale zase nebude tak snadné, jak by se mohlo zdát.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Richter: ČD Cargo

Vláda také včera řekla ano novele živnostenského zákona, která má snížit administrativní zátěž podnikatelů. Norma například zruší živnostenské a koncesní listiny a nahrazuje je výpisem z živnostenského rejstříku. Nově by podnikatelé také neměli vůči úřadům tolik oznamovacích povinností jako dosud. Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Římana novela zavede pouze jednu živnost. Zatím jich úředníci evidují 125. Změn ale bude víc.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Říman: Novela živnostenského zákona

Většina ministrů zemědělství členských států Evropské unie znovu odmítla návrh reformy vinařského průmyslu. Ministr Petr Gandalovič soudí, že se reforma nestihne projednat do konce letošního roku, jak původně předpokládalo Portugalsko. Návrh je podle Česka nespravedlivý, protože dotace vinařům rozděluje z poloviny podle čerpání v minulosti, a jen z jedné čtvrtiny na základě rozlohy vinic a z další čtvrtiny podle množství vyrobeného vína.

Poslanecká sněmovna se možná už dnes vrátí k debatě o základních parametrech návrhu státního rozpočtu na příští rok. Měla by rozhodnout o celkových výdajích, příjmech, a tím i schodku - ministerstvo financí ho plánuje ve výši 71 miliard korun. Pokud rozpočet projde prvním čtením, posoudí ho výbory.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme