Ekonomické informace 23. 11. 2005

Poslanci mají na stole novelu zákona o bankách. Kabinet Jiřího Paroubka má dnes projednat zásadní materiály, které se týkají různých aspektů budoucího zavedení eura v Česku. Lídři všech parlamentních stran se znovu pokusí podepsat dohodu o reformě penzijního systému.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Poslanci mají na stole novelu zákona o bankách. Ta má mimo jiné odškodnit klienty tří zkrachovalých bank až do výše čtyř miliónů korun. To však vyvolává bouři nevole. Proti je Česká národní banka i Fond pojištění vkladů. Jeho výkonný ředitel Pavel Trnka tvrdí, že jedním z hlavních problémů je retrospektivita tohoto zákona.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Trnka: Zákon o bankách

Navíc, podle Trnky, by vyšší odškodnění nakonec uhradili klienti ostatních bank, třeba ve vyšších poplatcích za bankovní služby. Více se o novele zákona o bankách dozvíte v dnešním Ekonomickém magazínu.

Kabinet Jiřího Paroubka má dnes projednat zásadní materiály, které se týkají různých aspektů budoucího zavedení eura v Česku. Jde o konvergenční program, podle kterého by schodek veřejných financí měl do roku 2008 klesnout pod hranici tří procent HDP, stupeň ekonomické sladěnosti Česka s eurozónou a vyhodnocení plnění maastrichtských kritérií, kam spadá například cenová stabilita nebo stabilita měnového kurzu. Podle ministra financí Bohuslava Sobotky je na tom Česko dobře a je reálné, aby euro přijalo k 1. lednu 2010.

Přehrát

00:00 / 00:00

B. Sobotka: Přijetí eura

Lídři všech parlamentních stran se dnes znovu pokusí podepsat dohodu o reformě penzijního systému. Výhrady mají komunisté, zatímco koaliční strany i opoziční ODS souhlasí s tím, aby lidé šli do penze v 65 letech kolem roku 2030. Komunisté chtějí věk zvýšit až později. Předseda vlády a místopředseda ČSSD Jiří Paroubek věří, že politici se na konečné formulaci nakonec shodnou.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Paroubek: Dohoda o reformě penzijního systému

David Vandrovec, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme