Ekonomické informace 23. 11. 2006

Koruna dosáhla rekordu vůči americkému dolaru. Ministryně Vicenová chce vyměnit polovinu dozorčí rady Lesů České republiky. Na ruský trh půjdou turbíny ze Škody Power. Korejská firma KOS WIRE se chystá v Lovosicích postavit továrnu za více než půl miliardy korun. České dráhy uvedou do provozu vagóny společnosti Siemens.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze, dolary

peníze, dolary | Foto: www.archiweb.cz

S nákupem dolarů na lednovou dovolenou v Karibiku ještě počkejte. Česká koruna dosáhla nového rekordu vůči americké měně - 21,54 za dolar. Jak říká analytik Raiffeisenbank Aleš Michl, důvodem je oslabování dolaru vůči euru na světových trzích. Na silnou korunu naopak doplácejí exportéři, kteří tak přicházejí o část zisků.

Ministryně zemědělství Milena Vicenová chce vyměnit polovinu devítičlenné dozorčí rady státního podniku Lesy České republiky. Ministryně věří, že obměna pomůže poněkud vyjasnit právní chaos kolem smluv, které podnik uzavírá.

Plzeňská Škoda Power dodá poprvé ve své historii vlastní turbínu na ruský trh. Pro nové paroplynové elektrárny Tereskovo a Kojuhovo v Moskvě vyrobí dvě turbíny za celkem 730 miliónů korun. Podle ředitele společnosti Jiřího Zapletala je vstup na ruský trh pro podnik velmi významným krokem.

Korejská firma KOS WIRE postaví v Lovosicích továrnu za 625 miliónů korun. V závodě na výrobu drátu z nerezavějící oceli, který vyroste v průmyslové zóně Cukrovar, by mělo vzniknout 90 pracovních míst, převážně v dělnických profesích. KOS WIRE je tak další společností z Jižní Koreje, kterou do Česka přilákala investice automobilky Hyundai, říká mluvčí CzechInvestu Alžběta Honsová.

České dráhy od poloviny prosince zavádějí do provozu 26 nových vagónů od společnosti Siemens, která je vyrobila ve svém závodě na pražském Zličíně. Ředitel Divize transportní systémy Siemens Jan Maj dodává, že jde o moderní vozy, z nichž ty lůžkové patří mezi světovou špičku.

Rusko chce zakázat dovoz masa a masných výrobků ze všech členských zemí Evropské unie, tedy i z Česka. Jako důvod uvádí nízkou kvalitu chovu zvířat v Bulharsku a Rumunsku, tedy zemích, které se stanou členy EU od příštího roku.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme