Ekonomické informace 23. 12. 2005

Do České republiky by mělo v letech 2007-13 z Evropské unie ročně proudit průměrně 93 miliard korun. Největší evropský výrobce obráběcích strojů a průmyslových laserů hodlá vybudovat svůj nový závod v Doubí u Liberce. Obchodníci se podle ekonomů mohou o letošních Vánocích těšit na největší tržby v historii země. Stále více lidí nakupuje všechny dárky přes internet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

V letech 2007 až 2013 by mělo do České republiky z Evropské unie ročně proudit průměrně 93 miliard korun. Vyplývá to z nově schváleného evropského rozpočtu na další období. Česká republika má na v tomto časovém horizontu na politiku soudržnosti obdržet 778 miliard korun a ministerstvo pro místní rozvoj nevylučuje, že se tato částka v průběhu příštích let ještě zvýší. Otázkou ale zůstává, jestli budeme schopni všechny uvolněné peníze využít. Ministr pro místní rozvoj Radko Martínek by byl spokojen, kdyby se nám podařilo vyčerpat alespoň 70 procent z vyčleněné částky.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Martínek: Evropské peníze

Více si o unijním rozpočtu můžete poslechnout v dnešním Ekonomickém magazínu, na Radiožurnálu po čtvrt na deset.

Investici ve výši téměř 450 milionů korun a 60 nových pracovních míst představuje projekt největšího evropského výrobce obráběcích strojů a průmyslových laserů, skupiny TRUMPF Group se sídlem v Německu. Firma hodlá podle Alžběty Honsové z vládní agentury CzechInvest do dvou let rozšířit svou výrobu z Německa do Čech a vybudovat v Doubí u Liberce nový závod. V něm plánuje výrobu úplně nové produktové řady

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Honsová: Investice v Doubí

Ekonomové čekají, že letošní Vánoce přinesou obchodníkům největší tržby v historii země. A svůj podíl na tom budou mít i nákupy na dluh. Češi si půjčují stále více, ale přesto podle ekonoma ČSOB Petra Dufka je to mnohem méně než ve světě.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Dufek: Zadlužení domácností

Podle ekonoma Volksbank CZ Vladimíra Pikory budou letošní vánoční tržby zajímavé také tím, že stále více lidí nakupuje všechny dárky přes internet.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Pikora: Nákupy přes internet

Zaměstnavatelé mají většinou obavy z nového zákona, který na ně možná přesune povinnost platit v prvních dvou týdnech pracovní neschopnosti svým zaměstnancům nemocenskou. Bojí se finančních dopadů, bez otazníků nezůstává ani otázka kontroly pracovníků v neschopnosti. Nejvíce výtek vůči normě mají menší firmy a společnosti, kde je vyšší míra nemocnosti.

Letošní rok byl pro českou ekonomiku nejlepší za posledních deset let. Prohlásil to ministr financí Bohuslav Sobotka. Tempo hospodářského růstu se podle něj dotkne pěti procent a deficit veřejných rozpočtů bude "minimálně tak dobrý" jako v loňském roce, kdy činil tři procenta.

Česká národní banka ponechala základní úrokovou sazbu na dvou procentech. Poslední zasedání bankovní rady žádnou změnu sazeb nepřineslo, uvedla banka v tiskové zprávě. Analytici toto rozhodnutí předpokládali, růst sazeb očekávají až v příštím roce.

Marika Táborská, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme