Ekonomické informace 23. 2. 2004

Přibližně 550 nových pracovních míst slibuje Pardubicím lucemburský producent hliníkových kol Ronal. S pardubickým magistrátem už podepsal předběžnou smlouvu o koupi pozemků pro novou továrnu v průmyslové zóně ve Starých Čívicích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze, dolary

peníze, dolary | Foto: www.archiweb.cz

Do její výstavby investuje miliardu 350 milionů korun.

Další možnosti investic pro americké podnikatele bude u nás ode dneška zjišťovat ředitel komunikace vládní agentury pro soukromé investování v zahranicí OPIC, Larry Spinelli. Podle mluvčí amerického velvyslanectví v Praze Lisy Hellingové má Spinelliho návštěva upozornit na plánovanou konferenci v Bukurešti, která se má zabývat možnostmi spolupráce a společného podnikání amerických podniků s firmami ve střední a východní Evropě.

Kopřivnická Tatra by měla od české armády dostat zakázku na dodávku 1700 středních a těžkých nákladních automobilů za až 20 miliard korun. Informuje o tom dnešní vydání týdeníku Euro. Důvěra české armády může usnadnit získávání zakázek v zahraničí. Zakázka na vojenské nákladní vozy má být označena jako strategická a bude proto přidělena přímo Tatře.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Hellingová: Americké investice

Na jeden milión litrů vína je ode dneška možné dovést z Maďarska za snížené desetiprocentní clo. Podle obchodního ředitele společnosti Bohemia Sekt Dalibora Šebely se tento dovoz se sníženým clem opakuje už několikátý rok a v žádném případě nemůže ohrozit české výrobce vín.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šebela: Dovoz vín

Někteří poslanci navrhují omezit pracovní dobu ve velkých obchodech. Zákon vypracoval Odborový svaz obchodu. Podle poslance za ODS Martina Římana, který ve stínové vládě zastává post ministra průmyslu a obchodu, by to však přineslo jen samá negativa.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Říman: Omezení prodejní doby

Polsko hodlá snížit svou závislost na dodávkách plynu z Ruska. Po zkušenostech z~minulého týdne, kdy ruský Gazprom uzavřel plynovod vedoucí přes Bělorusko, Varšava hledá alternativní zdroje plynu. Prozatím se předběžně dohodla o možných dodávkách této suroviny z~Norska. Více informací má náš varšavský zpravodaj Pavel Novák:

Polská naftová a plynárenská společnost podepsala smlouvu o budoucí spolupráci s norským Statoilem. Polsko chce z Norska kupovat 1 až 2 miliardy metrů krychlových plynu ročně. Statoil bude pravděpodobně surovinu dodávat do Polska plynovodem z Německa. Ten by měl spojit stanici v Bernau u Berlína s polským Štětínem. Plyn by měl touto cestou do Polska proudit od roku 2006.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme